Külföld

2010.08.18. 12:00

A franciák elkezdték a romák kitoloncolását

FMH - Megkezdődött az illegális romatelepek lakóinak visszatoloncolása Romániába, a hazai és külföldi bírálatok ellenére - jelentette szerdán a francia sajtó.

MTI

Először egy 79 fős csoportot küldenek haza repülővel. A kormány közlése szerint az érintettek "szabad akaratukból" hagyják el Franciaországot, miután személyenként 300 euró (gyermekenként 100 euró) hazatérési támogatást kaptak az államtól.
Teodor Baconschi román külügyminiszter Bukarestben aggodalmát fejezte ki a francia hatóságok lépésével kapcsolatban. A miniszter egy rádióinterjúban elmondta, reméli, hogy minden egyes kitoloncolás esetében a törvények tiszteletben tartásával járnak el. Baconschi óva intette Párizst attól, hogy a romákat "kollektív módon" és "etnikai alapon" utasítsák ki az országból, az ugyanis megsértené a személyek szabad mozgását biztosító uniós törvényeket, és ellentétes lenne a Románia és Franciaország közötti "stratégiai partnerséggel".
A román diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy az ügyben augusztus 30-án két külügyi államtitkár hivatalos megbeszélésekre Párizsba utazik.
Korábban Brice Hortefeux francia belügyminiszter azt közölte, hogy augusztus végéig összesen 700 romát küldenek vissza Romániába és Bulgáriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!