Külföld

2011.10.07. 05:25

A britek szerint Afganisztánban nem lehet győzni

A britek csaknem háromnegyede nem hisz a nyugati erők afganisztáni győzelmében egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint.

MTI

A ComRes intézet felmérésében megkérdezettek 71 százaléka vélekedett úgy, hogy lehetetlen megnyerni a háborút Afganisztánban, ahol a tálibok mozgalma azt követően, hogy 10 éve kikerült a hatalomból, mostanra jelentősen megerősödött. Az ugyanebben a témakörben júniusban elvégzett szondázásban résztvevőknek 60 százaléka volt ezen a véleményen.

A tervek szerint Nagy-Britannia 2014 végéig vonja ki összes katonáját az ázsiai országból, a britek 57 százaléka azonban szeretné, ha már most befejeződne a csapatkivonás, júniusban még csak 48 százalékuk óhajtotta ezt.

London 9500 katonával az Egyesült Államok után a legnagyobb létszámú kontingenssel van jelen az afganisztáni NATO-kötelékben. Az éppen tíz évvel ezelőtt kezdődött háborúban 382 brit katona halt meg. A válaszadók 60 százaléka értelmetlennek tartotta a katonák halálát.

David Richards tábornok, a brit hadsereg vezérkari főnöke az ITV News televíziónak a felmérését kommentálva elismerte: "a véleménycsatát elvesztettük". Hangsúlyozta azonban, hogy a brit katonákat nemzetbiztonsági érdekeket szem előtt tartva állomásoztatják Afganisztánban. Az ország szenvedné meg ha Afganisztánból egy másik Jemen vagy Szomália válna - vélekedett a tábornok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!