Külföld

2014.08.28. 13:57

Segítséget kér az urkán elnök az orosz invázióval szemben (videó)

Porosenko nem utazott el Törökországba, a repülőtéren tette közzé üzenetét, melyben segítséget kér!

15:31 Az EU-t rendkívül aggasztják a fejlemények 
Ukrajna korábban azt tudatta, hogy orosz egységek szálltak meg több települést Ukrajnában az Azovi-tenger partján. "Megismételjük a felszólítást, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel minden ellenséges tevékenységgel a határ környékén. Ebbe nyilvánvalóan a fegyverek, felszerelések és katonai személyzet Oroszországból Ukrajnába küldése is beletartozik" - közölte Maja Kocijancic. Hangsúlyozta, hogy a válságot politikai úton kell rendezni, Ukrajna területi egységének és szuverenitásának maradéktalan tiszteletben tartásával. Szombaton Brüsszelbe utazik Petro Porosenko ukrán elnök, a délután folyamán pedig az EU állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács rendkívüli találkozóján is szó lesz az ukrajnai helyzetről.

15:17 A neve elhallgatását kérő forrás arról is beszélt, hogy ez ráadásul inkább konzervatív, óvatos becslés. Oroszország a szövetség információ szerint mintegy 20 ezer katonát vont össze nyugati szomszédja határánál. A tisztviselő úgy fogalmazott, hogy Moszkva nem hajlandó elfogadni, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatisták vereséget szenvedjenek, Oroszország pedig már nem csak a háttérből irányítja az eseményeket, hanem egyre leplezetlenebbül avatkozik be Ukrajnában. A tisztviselő egy augusztus 23-án készült műholdfeltévelt is bemutatott, amelyen orosz önjáró lövegek láthatóak ukrán területen. Elmondta azt is, hogy ezekhez alaposan képzett személyzet szükséges, a kiképzés hónapokig tart, és "nagyon valószínűtlen", hogy ezeket szeparatisták irányítanák. Emellett a tisztviselő arról is beszélt, hogy egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy az ukrán haderő az orosz hadsereg egységeivel is összetűzésbe került, ezzel gyakorlatilag a szeparatisták ellen folytatott küzdelem mellett második front nyílt az ukrajnai konfliktusban. A neve mellőzését kérő tisztviselő szerint ez azt jelenti, hogy az ukrán erők által elért katonai sikerekre válaszul Oroszország változtatott a stratégiáján.

15:14 Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet, mivel Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Moszkva szemére lobbantotta, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába. Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségének ügyeivel foglalkozó bizottsági elnöke kijelentette: "A hazudozás már az úgynevezett kijevi hatalom elválaszthatatlan sajátossága lett, ezért Porosenko úr már sem Keleten, sem Nyugaton nem lep meg senkit". Az alsóházi politikus szerint semmilyen alapja nincs az orosz csapatok ukrajnai behatolásáról szóló jelentéseknek. Jevgenyij Szerebrjennyikov, a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának alelnöke ugyancsak azt mondta, hogy az orosz hadsereg nincs jelen Ukrajnában és az ezzel ellentétes kijevi közlés csupán újabb hazugság.

Ukrán válság - Londoni elemzők: túl derűlátó a piac, részletek itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!