Külföld

2012.05.11. 18:19

Eredménytelenek a görög koalíciós tárgyalások

Kudarccal értek véget Görögországban pénteken a széles kormánykoalíció megteremtésére irányuló tárgyalások.

MTI

A Radikális Baloldal (Sziriza) nem hajlandó részt venni a konzervatívak, szocialisták és a Demokratikus Baloldal (Dimar)koalíciójában.

"A szocialisták és  a konzervatívak megpróbálnak olyan kormányt alakítani, amely folytatja a takarékossági programot. A két párt levelet írt (Angela) Merkelnek (a német kancellárnak) és Christine) Lagarde-nek (a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének), amelyben elfogadják a takarékossági programot" - nyilatkozta a televízióban a Sziriza vezetője, Alexisz Ciprasz.

"A takarékossági programot a nép elvetette, és egyetlen kormánynak sem szabad azt folytatnia" - fűzte hozzá, megismételve álláspontját, hogy a megszorító intézkedéseket semmissé kell nyilvánítani.

Ezzel a koalíciós kormány alakításának esélye a minimálisra csökkent. A kezdeményezés ismét Karolosz Papuliasz államfő kezében van. Az alkotmány értelmében végső tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártok vezetőivel, hogy rávegye őket, mégis lépjenek egymással koalícióra.

A görög szocialisták vezetője, Evangelosz Venizelosz szombaton délelőtt találkozik az államfővel, és tájékoztatja őt, hogy fáradozásait nem kísérte eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!