Külföld

2011.08.16. 15:15

Robbantásos merényletsorozat Irakban: Magyarország elítéli

Megdöbbenéssel értesült a Külügyminisztérium a hétfőn Irak-szerte elkövetett robbantásos merényletsorozatról.

MTI

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, Magyarország elítéli a terrorista akciót, amelynek ismét ártatlan emberek estek áldozatul. A Külügyminisztérium együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának és az iraki hatóságoknak.
   
Magyarország abban érdekelt, hogy az iraki újjáépítés és a demokratikus intézményrendszer fejlesztése folytatódjon, mindezzel hozzájárulva a lakosság biztonságának megteremtéséhez, és a rendelkezésére álló eszközökkel támogatja e folyamatot - olvasható a kommünikében.
   
Több városban volt pokolgépes támadás hétfőn Irakban, az összehangolt merényletsorozatban legalább 67 ember vesztette életét, és több mint háromszázan megsebesültek.
   
A hatóságok gyanúja szerint az erőszakcselekmények mögött az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek lehetnek, akik a kormány hatalmát akarják gyengíteni, és meg akarják rendíteni a lakosságnak a helyi biztonsági erőkbe vetett bizalmát.
   
A mostani támadássorozat az év egyik legvéresebb akciója volt.
   
A merényletsorozat a Bagdadtól 160 kilométerre délkeletre fekvő Kút városában kezdődött. Pokolgépes támadás történt többi között Bagdadban, Tadzsiban, Kirkúkban és a síiták szent városaiban, Nedzsefben és Kerbalában, valamint Dijala tartomány több településén is.

Lapozzon a részletekért!



OLDALTÖRÉS: Pokolgépes merényletsorozat Irakban, több tucat halott


Pokolgépes merényletsorozat Irakban, több tucat halott


Pokolgépes merényletsorozat Irakban, több tucat halott


Pokolgépes merényletsorozat Irakban, több tucat halott


Mintegy 15 városban volt pokolgépes támadás hétfőn Irakban, az összehangolt merényletsorozatban legalább 67 ember vesztette életét és több mint háromszázan megsebesültek.

A hatóságok gyanúja szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek lehetnek az erőszakcselekmények mögött, akik a kormány hatalmát akarják gyengíteni, és meg akarják rendíteni a lakosságnak a helyi biztonsági erőkbe vetett bizalmát. 

A mostani támadássorozat az év egyik legvéresebb akciója volt, és alig két héttel azután hajtották végre, hogy az amerikai hadsereg jelezte: egy kisebb létszámú katonai kontingenst szándékában áll Irakban állomásoztatni a 2011 végére ígért csapatkivonást követően is.
   
A merényletsorozat a Bagdadtól 160 kilométerrel délkeletre fekvő Kút városában kezdődött, ahol legalább negyvenen haltak meg. Előbb egy az út mentén elhelyezetett robbanószerkezet lépett működésbe, majd autóba rejtett pokolgép robbant a város központjában, a piacnál reggel 8 óra körül, amikor nagy volt a sürgés-forgás.
   
Kettős merénylet volt hétfőn Bagdadtól északra, Tikrítben is, itt két öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi épületnél. A detonációban három rendőr életét vesztette, legalább tízen megsebesültek. A nap folyamán pokolgépes támadás történt még többek között Bagdadban, Tadzsiban, Kirkúkban és a síiták szent városaiban, Nedzsefben és Kerbalában, valamint Dijala tartomány több településén is.
   
Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egy közleményben ítélte el az ártatlan civilek halálát is okozó akciókat, amelyet "épp most a szent hónapban, ramadán idején" hajtottak végre.
   
A bagdadi biztonságéert felelős parancsnokság szóvivője szerint nincs semmi meglepő a hétfőn történtekben. Mint hangsúlyozta, az al-Kaida három-négy havonta végrehajt hasonló akciósorozatot. Legutóbb március 29-én történt ilyen véres esemény, akkor 65-en vesztették életüket.
   
Theodore Karasik Közel-Kelettel foglalkozó szakértő úgy véli: az al-Kaida célja, hogy tönkretegye az iraki belpolitikai folyamatokat és üzenjen az amerikaiaknak. Mint mondta, a terrorszervezet azt akarja bizonyítani, hogy még mindig képes az erőszakra, és amennyiben az Egyesült Államok meghosszabbítja iraki katonai jelenlétét, azt úgy értelmezheti, mint Washington ígéretszegését, amely jó ürügyet szolgáltat a további támadásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!