Külföld

2011.07.19. 06:49

Megtalálták a rejtélyes körülmények között eltűnt robbanótölteteket

Megtalálták Romániában azokat a robbanótölteteket, amelyek egy fegyverszállító vonatról tűntek el a minap - közölték hétfőn a hatóságok.

MTI

A rakétára szerelhető 64 robbanótöltet rejtélyes módon tűnt el a hétvégén. A vasárnapi híradások bírói jelentésekre hivatkozva tudni vélték, hogy a fegyverszállító szerelvény a Brassó megyei Zernyestben működő fegyvergyárból indult Bulgáriába. A hivatalos papírokkal rendelkező exportárut szállító vonatot csendőrök őrizték.

A szerelvény a bolgár határig állítólag háromszor állt meg, és amikor a Giurgiu megyei stanesti-i állomásra érkezett, az ottani alkalmazottak észrevették, hogy az egyik vagonról hiányzik a pecsét. Szombaton a rendőrség megvizsgálta a vagon rakományát, és kiderült, hogy a vonatról eltűnt négy, egyenként 16 rakétatöltetet tartalmazó láda. A hatóságok mindazonáltal közölték, hogy a töltetek nem jelentenek veszélyt a lakosságra, mert csak rakétára szerelve volnának működőképesek.

A robbanótölteteket tartalmazó ládákat sértetlenül megtalálták a Bukaresttől északra lévő Chitila falu vasúti megállója mellett - jelentette be a belügyminisztérium szóvivője. Többet azonban nem árult el az ügyről, mert a nyomozás még tart.

A bolgár gazdasági minisztérium közölte, hogy a töltetek 122 milliméteres Grad rakétához valók, amelyet általában járműre szerelt rakétavetőből lőnek ki. A működésképtelen alkatrészeket tartalmazó fegyverszállítmány a Balkán egyik legnagyobb fegyvergyárába, a szopoti VMZ-be tartott újrafeldolgozás céljából - tette hozzá a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!