Külföld

2011.07.08. 19:41

Európából érkező utasok tucatjait állították elő a tel-avivi repülőtéren

Megtiltották az izraeli hatóságok a határ átlépését 69, különböző európai országokból érkező palesztinbarát aktivistának a tel-avivi nemzetközi repülőtéren - közölte az izraeli bevándorlásügyi hatóság szóvivője pénteken.

MTI

A terminálban feltartóztatott aktivisták Ciszjordániába szerettek volna eljutni - fűzte hozzá a szóvivő.  "A nap folyamán az ide érkező összes járatról összesen 310 embert hallgattak ki a bevándorlásügyi hatóságok, s  közülük 69-nek tiltották meg, hogy belépjenek az országba, a többiek továbbmehettek. A 69 feltartóztatott aktivista közül négyet már visszaküldtek oda, ahonnan érkeztek" - mondta el a szóvivő.
 Számos európai állam repülőterén péntek reggel összesen mintegy 200 palesztinbarát aktivistát akadályoztak meg abban, hogy Izraelbe utazzon, két amerikai aktivistát pedig, akik repülőgépen mégis eljutottak Tel-Avivba, visszafordítottak - jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Az aktivisták egy olyan akcióban vettek volna részt, amellyel tiltakozni akartak a Gázai övezet izraeli zárlata ellen, s amelynek keretében egy tucat hajóból álló flottilla segélyt vitt volna a Hamász iszlamista szervezet irányította területre. Ez utóbbi meghiúsult, mert a görög hatóságok Izrael kérésére megakadályozták, hogy a hajók kifussanak a görög kikötőkből.
A tiltakozó akció részvevői - az eredeti tervek szerint közel 600-an - egy hetet akartak eltölteni palesztin családokkal Ciszjordániában.
 Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök provokátoroknak minősítette az aktivistákat. Kormánya azért rendelte el az akció megakadályozását, mert az véleményük szerint veszélyeztette volna a reptér biztonságát, illetve tartottak attól, hogy a külföldiek szimpátiáján felbátorodva Palesztinában is tüntetések kezdődtek volna. Az aktivisták szerint a hatóságok visszaéltek a hatalmukkal, amikor feltartóztatták őket, és úgy vélték: "sokkoló", hogy ezt meg lehet tenni bármiféle terhelő bizonyíték nélkül. "Úgy tűnik, elég csak azt mondani, hogy Palesztinába készülök, s ott palesztinokkal fogok találkozni, és máris kitiltanak Izraelből" - panaszolta egyikük Berlinben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!