Külföld

2011.07.13. 15:53

Emancipáció - Módosítják az osztrák himnuszt, hogy a nők is benne legyenek

Várhatóan módosítják az osztrák himnusz szövegét a nemek közti esélyegyenlőség jegyében, miután a javaslat mögött egy szerdai bejelentés szerint felsorakozott a parlamenti pártok többsége.

MTI

A jelenlegi szövegben Ausztria "nagy fiai" szerepelnek, a most bejelentett politikai megállapodás alapján Ausztria "nagy leányairól" is szó lesz majd benne.
   
A módosítást az elmúlt években többször is felvetették különböző pártok, de most először jött létre többségi támogatás a javaslat mögött. Az elmúlt napokban a keresztény gyökerű, jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) több neves női politikusa is felsorakozott mellette. Belső vitákra utaló sajtójelentések ellenére végül a párt a nyilvánosság előtt egységesen felzárkózott az elképzelés mellett. Előzőleg feltűnést keltett és nemtetszést váltott ki a párton belül, hogy Maria Rauch-Kallat (ÖVP) volt nőügyi miniszter a parlament nyári szünet előtti utolsó ülésnapján "puccsszerűen", szociáldemokrata és zöld képviselőnőkkel közösen terjesztett be egy törvényjavaslatot a témában.
   
Az ÖVP, a velük kormányzó szociáldemokraták (SPÖ) és az ellenzéki Zöldek szerdán közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kezdeményezik a korszellemnek megfelelő módosítást.
   
A pontos szövegre később tesz javaslatot egy szakértői bizottság. A szövegmódosításról szóló törvényjavaslatot szeptemberben terjesztik be a parlament elé és a tervek szerint a jövő év elején lép életbe.
   
A himnusz szövegének nem hivatalos átírására tavaly volt már példa. Az oktatási minisztérium egy reklámfilmjében szerepeltette a "nagy leányai" szavakkal kiegészített, popzenei stílusra hangszerelt változatot. A módosításhoz nem kérték ki a szerző örökösének engedélyét, s az örökös beperelte a minisztériumot. A bíróság megállapította, hogy a "korszellemhez igazodó, a célközönséghez szóló" változat nem tekinthető az eredeti szöveg "megcsonkításának". Az ítélet szerint azért sem sértette a szerzői jogokat a reklámfilm, mert nem kereskedelmi, hanem társadalmi célokat szolgált.

 

  A himnusz szövege

Land der Berge, Land am Strome,
Land der Äcker, Land der Dome,
Land der Hämmer zukunftsreich!
Heimat bist du großer Söhne,
Volk begnadet für das Schöne,
Vielgerühmtes Österreich,
Vielgerühmtes Österreich!

Heiß umfehdet, wild umstritten,
Liegst dem Erdteil du inmitten
Einem starken Herzen gleich.
Hast seit frühen Ahnentagen
Hoher Sendung Last getragen,
Vielgeprüftes Österreich,
Vielgeprüftes Österreich.

Mutig in die neuen Zeiten,
Frei und gläubig sieh uns schreiten,
Arbeitsfroh und hoffnungsreich.
Einig lass in Brüderchören,
Vaterland, dir Treue schwören.
Vielgeliebtes Österreich,
Vielgeliebtes Österreich. A himnusz szövege magyarul

Hegyek országa, ország a folyam mentén,
A mezők országa, a templomok országa,
A jövőbe mutató kalapács országa!
Nagy fiaid hazája vagy,
Népednek tehetsége van a szép iránt,
Híres Ausztria,
Híres Ausztria!

Hevesen körülharcolva, vadul vitatva,
Fekszel a földrész közepén,
Olyan vagy, mint egy erős szív.
Az ősök idejétől fogva
Küldetésedet magasra emelted,
Sokat megért Ausztria,
Sokat megért Ausztria.

Bátran az új korban,
Szabadon és hittel megyünk előre,
Munkát szeretve és reményteljesen,
Hazánk, hadd esküdjenek a testvérek
Karban hűséget neked
Szeretett Ausztria,
Szeretett Ausztria.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!