Külföld

2011.06.16. 04:56

Tadic: Nagy-Albánia megteremtése politikai realitás

A szerb államfő szerint "Nagy-Albánia" megteremtésének terve politikai realitás, és Szerbiának minden eshetőségre fel kell készülnie a koszovói rendezést illetően.

MTI

Boris Tadic a szerb állami tévé (RTS) egyik szerda esti műsorában beszélt erről.
Azt mondta, hogy ellenzi a nagy nemzetállamok megalakulását a Balkánon, mert ez beláthatatlan következményekkel jár, de - tette hozzá - Szerbia arra az esetre is felkészült, ha a nemzetközi közösségben valaki továbbra is hajlana "Nagy-Albánia" megteremtésére.
Tadic szerint a határmódosítások instabilitási tényezőt jelentenek, de Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása is határmódosításra tett kísérlet volt.
A szerb államfő azt mondta, hogy Koszovó jogállását illetően egyik megoldásról sem szeretne állást foglalni, de megjegyezte: Koszovó felosztása is egy legitim elképzelés.
Tadic hangsúlyozta, hogy Szerbiának nincs Koszovóval kapcsolatos titkos politikája, és Belgrád nem kívánja megoldani Koszovó problémáját az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt. Tisztában van ugyanis azzal, hogy senki sem akarja az EU-t terhelni még egy "jegelt konfliktussal".
Szerbia a stabilitási tényező kíván lenni a térségben és Európában, és nem törekszik hegemóniára, habár - tette hozzá Tadic - egyes "szomszédok" politikai megfontolásokból ezt így akarják beállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!