Külföld

2011.05.30. 05:24

Washingtont aggasztja a moszkvai melegfelvonulást ért erőszak

Az amerikai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkvában szombaton szélsőségesek megtámadták egy melegfelvonulás résztvevőit, és különösen az aggasztja Washingtont, hogy orosz rendőrök a menethez csatlakozott amerikai állampolgárokat is őrizetbe vettek.

MTI

Mark Toner külügyi szóvivő vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a résztvevők - köztük más országból érkezett aktivisták - a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartását kérték, a megmozdulás békés jellegű volt, ennek ellenére szélsőséges ellentüntetők támadtak durván rájuk, a kivezényelt rendőrök pedig nem csak az erőszakosan fellépő, hanem a másik csoport több tagját is előállították. Az értesülések szerint az orosz felvonulókon kívül két amerikait és egy franciát vettek őrizetbe. 
Toner arra kérte az orosz hatóságokat, hogy az önkormányzati szervekkel együttműködve igyekezzenek megoldást találni az alapvető emberi jogok megvédelmezésére.  
A parádét a melegek annak ellenére rendezték meg, hogy a moszkvai városi hatóságok nem engedélyezték azt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!