Külföld

2011.05.08. 12:00

Egyiptom - Százkilencven embert katonai bíróság elé állítanak

Az egyiptomi hadsereg vasárnapi közlése szerint a tíz halálos áldozatot követelő muzulmán-kopt összecsapások nyomán letartóztatottakat, azaz 190 embert hadbíróság elé állítanak.

MTI

A Legfelső Katonai Tanács erre vonatkozó döntését a hadsereg Facebook-oldalán tették közzé. Az arab országot Hoszni Mubarak elnök február 11-i - példátlan tömegtüntetésekkel kikényszerített - lemondása óta irányító hadsereg szombat este határozott fellépést ígért az erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben.
   
A történtek miatt Eszám Saraf miniszterelnök későbbre halasztotta külföldi látogatását, a kormányát pedig válságtanácskozásra hívta össze.
   
Kairóban szombat éjjel tízen meghaltak, közel százan pedig megsebesültek keresztények és muzulmánok összecsapásában. Ez volt a legsúlyosabb felekezetközi erőszakos cselekmény azóta, hogy március 9-én tizenhárman meghaltak egy templom felgyújtása miatt kitört csetepatéban; a felekezeti erőszak egyben új kihívás az arab ország katonai vezetőinek.
   
A kairói Imbaba negyedben szombat este mintegy ötszáz szalafista muzulmán gyűlt össze egy templomnál, mert úgy hallották, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, amiért a keresztény hitről áttért az iszlámra. Ki akarták szabadítani a nőt, aki állítólag azért változtatta meg vallását, mert muzulmán férfihoz készült feleségül menni.
   
A muzulmán fundamentalisták előbb heves vitát folytattak a templom őreivel és a környék lakosaival, majd előkerültek a fegyverek és a Molotov-koktélok is. A helyszínre nagy létszámban kivezényelt rendőrök és katonák a levegőbe leadott lövésekkel és könnygázgránátokkal próbálták szétválasztani a két tábort. A hadsereg vasárnap reggelre harckocsikat vezényelt a helyszínre, s igazoltatta az arra járókat.
   
A nyolcvanmilliós Egyiptom lakosságának becslések szerint 6-10 százaléka keresztény. Hónapok óta feszültség uralkodik a muzulmánok és a kopt keresztények között, mert rendszeresen felröppennek olyan értesülések, hogy a keresztény hitről a muzulmánra áttérőket templomokban vagy monostorokban tartják fogságban. Az arab országban tabunak számítanak a vegyes házasságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!