Külföld

2011.03.24. 06:44

Szóváltás az EP-ben Esterházy János mellszobra ügyében

Szóváltás volt az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén egy szlovák és egy erdélyi magyar EP-képviselő között Esterházy János mellszobrának kassai felavatása ügyében.

MTI

A szerdán késő éjszakába nyúlt ülésen az úgynevezett egyperces felszólalások sorában a szlovák Jaroslav Paska, a Szabadság és Demokrácia Európája elnevezésű képviselőcsoport tagja azt tette szóvá, hogy március 14-én mellszobrot avattak Kassán a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emlékére, születésének 110. évfordulója alkalmából.
Szlovákiában egyébként ez már Esterházy János negyedik mellszobra. A többiek Búcson, Királyhelmecen és Ipolynyéken állnak, emellett március 13-án Esterházy-emléktáblát lepleztek le Nyitraújlakon, a gróf szülőfalujában.
A kassai avatási ünnepséget szlovák szélsőségesek egy csoportja bekiabálással és énekléssel zavarta meg, Peter Kalmus kassai képzőművész pedig megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. 
EP-felszólalásában Jaroslav Paska zsidóellenesnek, fasiszta bűnözőnek nevezte Esterházy Jánost, aki üdvözölte Kassa megszállását a második világháború idején.
Válaszfelszólalásában Sógor Csaba néppárti EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Esterházyt előbb a nácik, majd a szovjetek is internálták. Csehországban és Szlovákiában ma is háborús bűnösként tartják nyilván, miközben az orosz legfelsőbb bíróság már 1993-ban semmisnek mondta ki a grófra kiszabott ítéletet, a lengyel államfő pedig két évvel ezelőtt kitüntetést adományozott neki. Esterházy zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben, és ő volt a szlovák parlament egyetlen olyan tagja, aki 1942-ben a zsidótörvények ellen szavazott - hangsúlyozta Sógor Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!