Külföld

2011.01.24. 10:30

Kormányellenes tüntetés Jemenben - egy szervező nőt is őrizetbe vettek

FMH - Mintegy húsz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe a jemeni hatóságok vasárnap, köztük azt a nőt, aki a tunéziai tiltakozások sikerén felbuzdulva diáktüntetéseket szervezett az elmúlt napokban a fővárosban, Szanaában.

MTI

Tavakul Karmant, a Jemeni Iszláh (Reform) Párt női tagozatának vezetőjét - aki egy női újságírók jogait védő szervezet vezetője - a jemeni államügyész utasítására vették őrizetbe még szombat este. Emiatt újabb tüntetések voltak vasárnap Szanaában és a tengerparti Ádenban. Az utóbbi városban a rendőrség lelőtt egy tüntetőt. 
Egy meg nem nevezett biztonsági forrás hétfői közlése szerint Karmant már szabadon engedték, mert családja megígérte, hogy többé nem sérti meg az alkotmányt és a jemeni törvényeket.
Tavakkul Karman az elmúlt napokban kétszer is diáktüntetések élére állt a szanaai egyetemen. Az elmúlt hét végén tartott tiltakozáson a diákok és az ellenzéki aktivisták bírálták az arab vezetők autokratikus vezetési stílusát, és követelték, hogy a 32 éve hivatalban lévő Ali Abdalláh Száleh államfő távozzon a hatalomból. A tüntetők mindenekelőtt a tervezett alkotmánymódosítások ellen tiltakoztak. Ezek elsődleges célja az, hogy a jemeni elnök élete végéig tartó megbízatást kaphasson.
Az Ádeni-öböl partján fekvő arab országban korábban nem fordult elő, hogy az elnök ellen irányuló megmozdulást tartottak volna. 
Száleh elnök vasárnapi televíziós nyilatkozatában párbeszédet ajánlott az ellenzéknek, és azt hangoztatta, hogy nem helyénvaló országot Tunéziához hasonlítani. Az elégedetlenség lecsillapítása érdekében viszont bejelentette, hogy jelentősen növelik a közalkalmazottak és a katonák bérét. Egy korábbi nyilatkozatából az is kitűnt, hogy hajlandó lenne visszatáncolni az alkotmány tervezett módosításától, de ezt a tüntetők bizalmatlanul fogadták. 
Jemen az arab világ egyik legszegényebb országa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!