Külföld

2011.01.20. 14:45

A britek felülvizsgálják a média-és kommunikációszabályozást

FMH - A média- és kommunikációszabályozás "alapos" felülvizsgálatára készül a brit kormány, elsősorban a gyerekek védelmében - jelentette be a brit konzervatív-liberális kormánykoalíció kulturális minisztere.

MTI

Jeremy Hunt, akinek felelősségi köre a médiafelügyeletre is kiterjed, az Oxford Media Convention című, a műsor- és tartalomszolgáltató ipar vezető cégeinek részvételével évente megrendezett nagyszabású konferencián kijelentette: a felülvizsgálat eredményeként a kormány 2015-ig új kommunikációs törvénytervezetet terjeszt be.
Hunt egyenes utalásokat tett beszédében arra, hogy az új törvény egyik hangsúlyos eleme lesz a gyermekek védelme a nekik nem való médiatartalmaktól, és ezzel összefüggésben a szabályozás kiterjed majd a digitális médiaszolgáltató cégek által kínált élő vagy később lekérhető tartalmakra is. 
A miniszter szavai szerint ebből a szempontból "a tartalom számít, nem pedig a tartalom továbbításának mechanizmusa", legyen az élő adás vagy később visszakereshető műsor, amelyet televízión vagy számítógépen egyaránt meg lehet tekinteni.
A Nagy-Britanniában honos műsorszórási szabályozás - amelyet az Ofcom (Office of Communications) nevű, a parlament által létrehozott, de a kormánytól függetlenül működő távközlési és médiafelügyeleti szervezet tartat be - előírásokat tartalmaz arra, hogy mikor mi kerülhet vagy nem kerülhet képernyőre. Az egyik régóta érvényes szabály például azt írja elő, hogy este 9 óra előtt nem sugározható erőszakos és/vagy szexuális tartalmú műsor. Ennek betarthatóságát azonban kikezdte a nap bármely szakában lekérhető tartalmak megjelenése a digitális szolgáltatók kínálatában. Ezekre is van előírás, de szakértők szerint ez meglehetősen gyengén körülírt: részletezés nélkül csak arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy a napközben hozzáférhető videótartalmak nem hátráltathatják a kiskorúak mentális vagy erkölcsi fejlődését.
A szakminiszter az oxfordi rendezvényen ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a kormány által tervezett új kommunikációs törvény célja a "szabályozási egyértelműség" megteremtése lesz.
Jeremy Hunt hozzátette: a felülvizsgálat célja annak meghatározása is, hogy mit kell pontosan szabályozni és hogyan, és vannak-e olyan területek, amelyek kivonhatók a szabályozás hatálya alól.
A brit kormány mindemellett "alaposan át akarja gondolni" azt is, hogy mi tartozik a közszolgálati médiatartalom körébe - mondta a brit kulturális miniszter.
Hunt a kormány nevében mindezek meghatározásához kért segítséget és véleményeket a médiaipar képviselőitől, és közölte: a szakértőktől hallottak alapján a kormány az év végéig teszi közzé azt a dokumentumot, amely a majdani kommunikációs törvény főbb vonalait vázolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!