Külföld

2010.11.05. 10:00

Elraboltak három lett pilótát Szudánban

Elraboltak három lett állampolgárságú helikopterpilótát a nyugat-szudáni Dárfúrban, Nyala városban.

MTI

A dél-dárfúri kormányzó pénteken azt mondta, hogy a túszok orosz állampolgárok, de Oroszország dárfúri konzulja cáfolta ezt az értesülést, és közölte: mindhárom pilóta lett állampolgár, és a GM helikoptercég munkatársa, akik az ENSZ Világélelmezési Programjának alkalmazásában dolgoznak Szudánban.
A dél-dárfúri kormányzó tájékoztatása szerint a biztonsági erők üldözik az emberrablókat, akiknek kiléte egyelőre nem ismeretes. A támadók egy minibuszból rángatták ki a pilótákat Nyala belvárosában. A kormányzó szerint ugyanazok állhatnak a háttérben, akik augusztusban ugyancsak Szudánban elraboltak két orosz pilótát.
Az ENSZ Világélelmezési Programjának képviselője megerősítette, hogy a szervezet által alkalmazott három pilótát csütörtökön elrabolták, de részleteket nem közölt.
Dárfúrban 2003 óta dúl polgárháború. Azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly elfogatóparancsot adott ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen emberiességi és háborús bűncselekmények címén, több segélyszervezet és békefenntartó misszió külföldi munkatársa esett emberrablók áldozatául a térségben. Október elején az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek egy magyar munkatársát, Papp Istvánt rabolták el fegyveres támadók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!