Külföld

2010.09.23. 10:10

Újságírókat vettek őrizetbe Afganisztánban

FMH - Őrizetbe vettek három afgán újságírót, akik közül ketten az al-Dzsazíra pánarab hírtévének dolgoztak - közölte csütörtökön a televízió, azzal vádolva a NATO vezette nemzetközi erőket, hogy így akarnak "véget vetni" a háborúról szóló tudósításoknak.

MTI

A katari központú al-Dzsazíra, amely gyakran bírálja az Afganisztánban lévő nemzetközi erőket és a kabuli kormányt, felszólította a NATO-t, hogy haladéktalanul engedje el a két újságíró-operatőrt, Mohammed Nádert és Rahmatullah Nekzadot. Utóbbit a hétfőre virradó éjjel vitték el otthonából a tálibok egyik erődítményének számító Gazni tartományban, a fővárostól délnyugatra.
Az afganisztáni NATO-parancsnokság közleménye szerint Nekzad "tálib propagandista", aki a felkelők több támadását vette filmre. A közlemény nem említi Nekzad újságíró voltát, sem azt, hogy az al-Dzsazírának dolgozik, csak azt, hogy elfogásakor "több gránátot és lőszert" találtak nála.
Mohammed Nádert is éjjel vették őrizetbe - több más személlyel együtt - otthonában, a déli Kandahárban, amely a tálib mozgalom "bölcsője". A tartományi kormányzóság szóvivője ezzel kapcsolatban hangoztatta: "Normális dolog, ha egy újságírónak   kapcsolatai vannak mindkét féllel egy konfliktusban, hogy kiegyensúlyozottan számolhasson be a történtekről."
Szombat reggel óta van a hatóságok fogságában egy harmadik újságíró, Hodzsatullah Mudzsadadi, az országos rádió volt munkatársa, jelenleg a Radio Kapisza FM igazgatója, őt a Kabultól északkeletre lévő Kapisza tartományban vették őrizetbe. Egyik kollégája szerint egy szavazóhelyiségből vitték el, ahol épp a tartományi kormányzó adta le voksát a parlamenti választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!