Külföld

2010.08.31. 05:31

Joe Biden: az Egyesült Államok nem hagyja magára Irakot

Az Egyesült Államok nem hagyja magára Irakot - jelentette ki hétfőn Bagdadban az amerikai alelnök.

MTI

Joe Biden nem sokkal korábban érkezett az iraki fővárosba, hogy részt vegyen az amerikai csapatok kivonása alkalmából rendezendő, szerdára tervezett ünnepségen. Az Egyesült Államok - Obama elnök korábbi kötelezettségvállalásának értelmében - augusztus 31-re befejezte csapatai legnagyobb részének kivonását Irakból, ahol egy 50 ezer fős, úgynevezett nem harcoló alakulat marad. Az utolsó amerikai katonát a tervek szerint 2011 végéig vonják ki Irakból.
Amerika a kivonulás ellenére nem hagyja magára Irakot - hangoztatta újságírók előtt az alelnök, hangsúlyozva, hogy a katonai szerepvállalásról a diplomáciai szerepvállalásra való áttérés zökkenőmentes lesz.
 Biden tanácsadója, Tony Blinken mindezzel összefüggésben az Egyesült Államok és Irak közötti hosszú távú partneri viszonyról beszélt. "Még ha ki is vonjuk katonáinkat, kötelezettségeinkről nem feledkezünk meg" - hangoztatta a Joe Bidennel együtt Bagdadban tartózkodó tanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!