Külföld

2010.07.13. 09:13

Václav Klaus kinevezte az új cseh kormányt

Pozsony/Prága - Václav Klaus államfő kedd délelőtt kinevezte az új cseh hárompárti jobbközép koalíciós kormányt.

MTI

Az ünnepélyes kinevezés után a miniszterek letették az alkotmány által előírt esküt. A kabinet élén Petr Necas miniszterelnök áll. Az új cseh kormánynak most harminc napja lesz arra, hogy programját a képviselőház elé terjessze, s bizalmat kérjen magának.
"Ez már a 6. kormány, amelyet államfői tisztségemben kineveztem. Nagyon szeretném, ha ez a kinevezés lenne egyben az utolsó is. Bízom benne, hogy a kormány stabil lesz, mert olyan többséggel rendelkezik a képviselőházban, amilyennel a rendszerváltás után még egyetlen koalíciós kormány sem rendelkezett" - mondta Klaus az ünnepségen.
   
Szerinte ez jó alap arra, hogy a kormány komoly reformokba kezdjen. "Szándékosan reformokról, s nem forradalomról beszélek. Nem vagyunk a kezdet kezdetén" - szögezte le a cseh államfő. Hozzátette: nincs szükség forradalomra - ahogy erről egy Csehországtól "nem is nagyon távol fekvő országban" beszélnek - hanem reformokra, s építeni kell az elődök munkájára is.
   
Bár Klaus nevet nem említett, helyi megfigyelők szerint nyilvánvalóan Magyarországra célzott. A cseh államfő a közelmúltban többször is nyíltan bírálta Magyarországot, például a kettős állampolgárság vagy a nemzeti összetartozás nyilatkozata miatt. 
   
Necas hangsúlyozta: a kormány tudatosítja felelősségét, s készen áll az előtte álló feladatok - az ország eladósodásának, a korrupciónak a megfékezése és a jogállamiság megerősítése - teljesítésére. "A koalíció mandátuma erős, s bízom abban, hogy az alapvető lépéseket meg tudjuk tenni" - húzta alá a kormányfő. 
   
A jövőbeni cseh kormány legfőbb kiemelt feladatának a közkiadások rendbetételét, a közbeszerzési rendszer átláthatóbbá tételét, a korrupcióellenes harc szigorítását, az új munkahelyek létrehozását tartja. Az állami kiadások terén szigorú takarékossági intézkedéseket léptetnek életbe, néhány szférában csökkentik, illetve befagyasztják a fizetéseket. A cél az, hogy néhány év alatt Csehországnak kiegyensúlyozott költségvetése lehessen. A tervek szerint nem szüntetik meg, de jelentősen átalakítják az egészségügyi illetékek rendszerét, jelentősen lefaragják a szociális támogatásokat, s néhány éven belül az egyetemeken bevezetik a tandíjat. Kiemelt feladat a nyugdíjrendszer megreformálása is.
   
A koalíció megegyezett abban, hogy keresztülviszi a közvetlen államfőválasztást, és csökkenti a politikusok különféle kedvezményeit. A külpolitikában a kabinet továbbra is az Európai Uniót, a NATO-t és az Egyesült Államokat tekinti Csehország legfőbb partnerének.
A Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) hat, a TOP 09 pártnak öt, míg a Közügyeknek négy posztja van a kormányfővel együtt összesen 15 tagú kabinetben. Hosszabb idő után a cseh kormányban nincs egyetlen nő sem. A három koalíciós pártnak a 200 tagú képviselőházban együttesen 118 képviselője van, ami kényelmes többség.
A külügyminisztériumot Karel Schwarzenberg (TOP 09), míg a belügyminisztériumot Radek John (Közügyek) fogja irányítani. Mindketten - mint a koalíciós pártok elnökei - egyben kormányfőhelyettesek is. A védelmi miniszter Alexandr Vondra (ODS), s Miroslav Kalousek (TOP 09) a pénzügyminiszter.
   
Az igazságügyi tárca élére visszakerült Jirí Pospísil (ODS), míg az ipari és kereskedelmi miniszteri bársonyszéket az ODS vezető gazdasági szakértője, Martin Kocourek foglalja el. 
A kormány 15 tagjából ötnek van már miniszteri tapasztalata, míg tízen újoncok ebben a munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!