Külföld

2010.06.03. 09:56

A moldvai magyarok több odafigyelést szeretnének

FMH - Egy erdélyi lap, a Krónika interjújában olvasható Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökének nyilatkozata, aki kifejtette: a magyar oktatás ügye ugyan jól halad, de egyéb területeken nem nagyon tudtak előre lépni. A politikusoktól is több odafigyelést várnának.

MTI

Az erdélyi napilap csütörtöki számában a tisztségviselő egyetért a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) által indított oktatási programban részt vevő pedagógusokkal, akik szerint míg az anyanyelv tanítása területén előrelépés történt az utóbbi két évtizedben, más területen a csángóság megrekedt az 1989 előtti szinten. Nem jutott előre például a civil társadalom kialakítása, gazdasági életének fellendítése, az ifjúságnak vagy az időseknek szánt programok beindítása terén. 
"Jómagam is próbáltam pályázati lehetőségeket ismertetni a magukat magyarnak valló cégvezetőkkel, de mivel minden az önrész előteremtésénél kezdődik, kisvállalkozóink eleve kudarcra vannak ítélve" - mondva az elnök. Úgy látja azonban, hogy nemcsak pénzre, emberi anyagra is szükség van. Azoknak a csángó értelmiségieknek, akik Erdélyben vagy Magyarországon tanulnak, és évekig csak vendégként érkeznek a Csángóföldre, szinte lehetetlen újra beilleszkedniük - mondja. 
Solomon Adrián nem tagadja, hogy a moldvai csángók kapnak segítséget a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusaitól. "De nagyobb odafigyelést várnánk el az RMDSZ politikusai részéről. Például olyat, amilyenben választások előtt szoktak részesíteni. Az idők során többször is megfogalmazódott bennem, hogy egyes vezetőink valóban csak négyévente vállalnak fel minket" - hangsúlyozta az MCSMSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!