Külföld

2010.03.31. 07:30

Vízbetörés a bányában - felesleges aggodalomnak tartották a figyelmeztetést

FMH - A dolgozók többször jelezték a veszélyt, de a bányavezetés nem vette komolyan a vízszivárgásról szóló híreket abban a kínai bányában, amelynek 153 bányásza nem tudott a felszínre menekülni.

MTI

Mindez a bányászokat megszólaltató szerdai helyszíni jelentésekből derül ki.
A kínai nemzeti rádió (CNR) és a The Beijing News című lap úgy tudja, hogy a dolgozók többször is jelezték a veszélyt az észak-kínai Sanhszi (Shanxi) tartomány Vangcsialing (Wangjialing) szénbányájában, ahol március 28-án vasárnap vízbetörés érte a mélyben dolgozó 261 bányászt. Száznyolcukat biztonságban a felszínre tudták hozni.
"A kollégáim és én is láttuk a sűrű ködöt a föld alatti járatokban, és 25-én egyes helyeken már porladni kezdett a szénfal. Minden jel arra utalt, hogy szivárog a víz, amit azonnal jelentettünk a vezetésnek" - mondta a kínai központ rádióban az egyik bányász. Egy másik arra panaszkodott, hogy amikor telefonon közölték aggodalmukat a lenti helyzet miatt, az egyik munkaszervező kikapcsolta a készülékét. "A baleset valószínűleg megelőzhető lett volna, ha hallgattak volna ránk" - mondta a pekingi esti hírlapnak a túlélő vájár.
A bánya menedzserei nem vették tudomásul a figyelmeztetést vasárnap délelőtt, három órával a tragédia bekövetkezte előtt sem. Az egyik hivatali alkalmazott azt mondta, valóban nem vették komolyan a jelzést, mert "a bányászok panaszai utólag általában felesleges aggodalomnak bizonyulnak".
A jelenleg a helyszínen dolgozó mentők szerint most külön veszélyt jelent a gázszivárgás, mert egy második katasztrófa forrása lehet. Az érintett bányaszakasznál több mint 1600 mentő dolgozik napi 24 órában. Több mint 600 méter mélyről szivattyúzzák a vizet, és igyekeznek biztosítani az oxigénellátást a mélyben. A kínai központi televízió (CCTV) által megszólaltatott vállalati vezető becslése szerint 140 ezer köbméter víz lehet a mélyben, ami 56 olimpiai úszómedence feltöltéséhez volna elegendő. A szakemberek úgy vélik, még körülbelül további négy napra van szükségük a munka befejezéséhez. 
Egy kantoni lap értesülése szerint csak annak a 84 lent lévő bányásznak van esélye a túlélésre, aki magasabb szinten van, mint a többiek. A China Daily korábbi cikke pedig meg nem erősített forrásra hivatkozva megemlíti, hogy vannak olyan jelek, amelyek szerint akár több mint 260 ember is lehet még a bánya mélyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!