Külföld

2010.03.22. 13:35

Vallási vérengzés Nigériában -162 ember ellen emelnének vádat

FMH - Muzulmánok keresztény falvakat támadtak meg, s több száz embert megöltek március elején Nigériában, Jos város közelében. A rendőrség 162 ember ellen készül vádat emelni.

MTI

A rendőrség vasárnap éjjel közölte, hogy befejezte a három faluban végrehajtott támadások után őrizetbe vettek kihallgatását. "A gyanúsítottak közül 41 ügyében terrorizmus és szándékos emberölés miatt javasoljuk a vádemelést, amely bűntettek halállal büntethetők" - mondta Emmanuel Ojukwu szóvivő. A többiek ellen engedély nélküli lőfegyverbirtoklás, zavargás és gyújtogatás a javasolt vád.
Március 7-én Plateau államban muzulmánok szervezett és összehangolt támadást hajtottak végre a keresztények lakta falvak ellen. A vallási indíttatású vérengzésnek legkevesebb ötszáz halottja volt. A térségben gyakoriak az ilyen indíttatású erőszakcselekmények. Januárban is volt egy hasonló vérengzés, akkor keresztények támadtak meg muzulmánokat, és szintén mintegy ötszáz embert öltek meg.
De az összecsapásoknak nem csak vallási okai vannak: ádáz verseny folyik a termékeny földek birtoklásáért a déli keresztény és animista bennszülöttek csoportjai és az északról érkező muzulmán telepesek között. Politikusok, diplomaták és jogvédő szervezetek sürgetik, hogy a hatóságok indítsanak eljárást a harcok mögött álló közösségvezetők és bandák ellen, ha elejét akarják venni a jövőbeli konfliktusoknak.
Nigéria sok börtöne azonban túlzsúfolt, és az igazságügyi rendszert elárasztják a tárgyalásra váró ügyek. Nem szokatlan, hogy a közösségek maguk büntetik meg a bűnözőket, és az önbíráskodásért az igazságügyi rendszer gyöngeségét teszik felelőssé.

Ezek is érdekelhetik