Külföld

2010.03.29. 18:21

Moszkvai metrórobbantások - Mindkét érintett állomás megnyílt

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.

MTI

Mindkét állomáson az érintett vagonok megállóhelye - a Lubjankán a második, a Park Kulturi állomáson az ötödik - mellett asztalt helyeztek el, amelyre a moszkvaiak elhelyezhetik virágaikat, s egyre többen érkeznek virággal, bár legtöbben a felszínen, az állomások bejáratánál helyezik el azokat. 

A metrószerelvényekben elkövetett merényletek halálos áldozatainak száma a délutáni adatok szerint elérte a 38-at.
A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a merényletekben könnyebben megsérült külföldieket - a Fülöp-szigetek egy és Malajzia két állampolgárát - hazaengedték a kórházból.
A halottasházakban megkezdődött az áldozatok azonosítása, s a neveket folyamatosan teszi közzé a rendkívüli helyzetek minisztériuma a honlapján. Legtöbbjük fiatal, harmincas éveiben járt.
A metróban mindenütt megerősített rendőrjárőrök teljesítenek szolgálatot, és az utasokat már az előcsarnokokban felszólítják, hogy legyenek éberek, de őrizzék meg nyugalmukat.  
A vállalat közlése szerint az állomásokban, a sínekben, a vezetékekben nem okoztak kárt a robbantások, csupán a fal sérült meg  valamennyire ott, ahol az érintett vagonok álltak.         
A metróigazgatóság azt is bejelentette: a megsérült szerelvényeket a remízbe vitték. A Lubjankán a Vörös Nyíl (Krasznaja Sztrela) elnevezésű szerelvény sérült meg, de még nincs döntés arról, hogy helyrehozzák-e, vagy leselejtezik. A szerelvény 2006. október 9. óta közlekedik a vonalon, s indítását a Moszkva és Szentpétervár közötti, azonos nevű vonat első útjának 75. évfordulójára időzítették. A többi metrószerelvénytől eltérően kívül vörös színűek a kocsijai, belül pedig nincsenek reklámok, hanem az azonos nevű vasúti szerelvény történetét bemutató képekkel díszítették a falakat.

Ezek is érdekelhetik