Külföld

2010.03.30. 10:11

Meghiúsítottak egy terrortámadást Azerbajdzsánban

FMH - Óvodás és iskolások lehettek volna az áldozatai egy terrortámadásnak, amelyet egy bakui épület ellen tervezett egy radikális, iszlamista csoport. Az azeri hatóságok meghiúsították az akciót.

MTI

Öt férfi és három nő Grúziából származó fegyvereket és robbanóanyagokat rejtett el egy iskolának és óvodának egyaránt otthont adó bakui épületben, azzal a céllal, hogy ott támadást hajtsanak végre. A csoport tagjai március 16. óta letartóztatásban vannak. Az egyik gyanúsított csecsen származású, a többiek azeri állampolgárok - közölte a nemzetbiztonsági minisztérium.
Oroszországban 2004 szeptemberében az észak-oszétiai Beszlan egyik iskolájában mintegy 1300 diákot, tanárt és szülőt ejtett túszul az évnyitón egy csecsenbarát fegyveres csoport. A túszszedés és a kaotikus szabadító akció során legalább 339 ember lelte halálát a 31 túszejtőn kívül.
A többségében muszlimok lakta, olajban gazdag Azerbajdzsánban az utóbbi években több tucatnyi személyt vettek őrizetve vallási szélsőségesség gyanújával. A nemzetbiztonsági minisztérium közlése szerint több terrortámadást sikerült megakadályozni bakui hivatalos épületek, nagykövetségek és diplomáciai képviseletek elleni.

Ezek is érdekelhetik