Külföld

2010.03.14. 16:32

A Vatikán eltörölné a megrontási esetek elévülési idejét

Vatikánváros - A Vatikán fontolóra veszi, hogy eltörölje a megrontási bűnügyek tízéves elévülési idejét - jelentette a Kathpress hírügynökség.

MTI

Az ügynökség a hittani kongregáció súlyos egyházjogi bűntettek dolgában illetékes ügyészének a szavait idézte vasárnap.

Charles J. Scicluna az Avvenire című olasz újságnak nyilatkozva kijelentette: a problémák azt mutatják, hogy "ilyen jellegű esetekben nem célravezető a tízéves (elévülési) határidő... Ezért kívánatos volna visszatérni a korábbi rendszerhez, amelyben a súlyos bűntettekre nem létezett elévülési idő" - jelentette ki Scicluna.

Szavaival az 1898 előtti egyházjogra utalt, amely nem ismerte az egyházi bűnüldözés területén az elévülés fogalmát. A 2001-ben kiadott, "De delictis gravioribus" (Igen súlyos bűntettekről) kezdetű pápai rendelet tíz évben szabta meg a papság tagjaira vonatkozó szüzességi parancsolat megszegőit büntető fegyelmi eljárás elévülési idejét. Kiskorúak megrontása esetén az elévülési idő a sértett 18. életévének betöltésével kezdődik.

Scicluna utalt arra, hogy II. János Pál pápa már 2002-ben felhatalmazást adott arra, hogy indokolt esetben az egyházjogi hatóság eltekintsen az elévüléstől. Ezzel a kivételes lehetőséggel "általában élnek is" - tette hozzá a hittani kongregáció ügyésze.


Ezek is érdekelhetik