Külföld

2010.02.17. 11:35

A főszereplő miatt kérték egy film letiltását a Berlinalén

FMH - A romániai Elie Wiesel Intézet és egy másik intézmény is arra kérte a berlini filmfesztivál szervezőit, hogy tiltsanak le egy filmet a programból, mert az alkotást egy fasiszta eszméket valló személy ihlette.

MTI

Az Elie Wiesel Romániai Holokausztot Vizsgáló Országos Intézet mellett az antiszemitizmus ellen küzdő másik romániai intézmény is kérte a fesztivál szervezőitől, hogy vegyék le műsorról A fiatal harcos portréja című filmet, amelyet Constantin Popescu rendezett.    
A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilap szerdai száma szerint a két intézet azért bírálja az alkotást, mert szerintük a film főszereplője tagja volt a román vasgárdista mozgalomnak, amely a második világháború idején több zsidópogromot hajtott végre. A filmet a 2006-ban elhunyt Ion Gavrila Ogoranu kommunizmusellenes partizán élete ihlette.
A rendező azzal védekezett, hogy a film fikciós alkotás, ezért nem lehet számon kérni rajta dokumentarista elemeket. Az alkotás nem versenyfilm, azt a Berlinale Forum szekciójában vetítik, amelynek illetékese, Bernd Bruder úgy véli, hogy A fiatal harcos portréja semmilyen olyan mozzanatot vagy eszmét nem tartalmaz, amely miatt be kellene tiltani a vetítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!