Külföld

2010.01.22. 12:09

Újvidéki megemlékezés a második világháborús razziáról

A második világháborús újvidéki razzia 68. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a vajdasági székvárosban: a rakparton lévő szoborcsoportnál Vajdaság tartomány és a város vezetőin kívül számos szervezet és egyesület helyezte el a kegyelet virágait.

MTI

Az újvidéki Magyar Szó című lap pénteken számolt be az előző napi megemlékezésről, amely egyperces néma kegyeletadással kezdődött, majd Aleksandar Jovanovic, a városi képviselő-testület elnöke figyelmeztetett a fasizmus jelentette veszélyre.
A második világháború idején a szerb partizánok elleni megtorlásként magyar csendőrök és a katonák 1942. január 21-én, 22-én és 23-án Újvidéken zsidókat, cigányokat, szerbeket, és más nemzetiségű ártatlan polgárokat is meggyilkoltak. Összesen 165 gyermeket, 170 idős és magatehetetlen személyt, 415 nőt, és 489 férfit öltek meg azokban a napokban, sokan közülük a Duna jege alatt lelték halálukat - hangzott el a megemlékezésen a Magyar Szó beszámolója szerint.
A szoborcsoportnál a vajdasági politikusokon kívül koszorúzott még Arthur Koll, Izrael belgrádi nagykövete, Ana Frenkel, az újvidéki zsidó község vezetője, a szerbiai Zsidó Hitközösségek Egyesületének tagjai, a Cigány Matica küldöttsége és az áldozatok leszármazottai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!