Külföld

2010.01.15. 08:08

Példátlan hanyagság? Megfagytak a betegek egy kubai elmegyógyintézetben

FMH - Egy kubai emberjogi szervezet szerint 24 beteg halt meg a havannai központi elmegyógyintézetben, a személyzet gondatlansága miatt. A kormány szerint más oka lehetett a halálnak.

MTI

Elizardo Sanchez, a független Kubai Emberi Jogi Bizottság szóvivője szerint a betegeket nem óvták kellőképpen a kihűléstől a szigetországban hirtelen beköszöntött, szokatlanul sokáig tartó hideghullám idején. A betegeket nem takarták be, miközben az épület sok ablaka és ajtaja ki van törve. A páciensek közül sokan nem tudnak gondoskodni magukról. Sanchez példátlannak nevezte a történteket, és "bűnös hanyagsággal" vádolta a kormányt.
Az emberi jogi aktivista - aki gyakran bírálja a kubai kormányt - azt mondta, hogy egyre több jel utal az egészségügyi rendszer romló helyzetére. Példaként hozta fel az elöregedett kórházi létesítményeket és a gyógyszerhiányt.
A kubai kormány szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy nem hallott a betegek haláláról, s mindez valószínűtlennek hangzik, tekintettel az elmegyógyintézet jó állapotára. Hozzátette: nem ritka, hogy emberek halnak meg kórházakban, és az a valószínűbb, hogy a Sanchez által említett betegek sem kihűlésben, hanem más miatt haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!