Külföld

2010.01.28. 10:18

Kormányellenes tüntetésért akasztottak föl két embert Iránban

FMH - Iránban felakasztottak csütörtökön két embert, akiket októberben ítéltek halálra kormányellenes tüntetésen való részvételért - jelentette az Isna hivatalos hírügynökség. Még kilenc elítélt vár arra, hogy sorsukról döntsenek.

MTI

Velük együtt eddig összesen 11 embert ítéltek halálra, mert részt vettek valamely demonstráción. A csütörtökön felakasztottak az elsők, akiken végrehajtották az ítéletet. 
Mahmúd Ahmadinezsád elnök tavaly júniusi újjáválasztása a csalás gyanúja miatt erőszakos tüntetések hullámát, Irán 30 éve legnagyobb belpolitikai válságát váltotta ki.
A 11 embert az iszlám hatalom megdöntésére tett kísérletért, fegyveres bűnszervezethez való tartozásért és azért ítélték halálra, mert moharebnek, vagyis Isten ellenségének tekintik őket. A két kivégzett egy monarchista szervezethez tartozott. Egyikük ügyvédje azt állította a francia hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a férfit még két hónappal a választás, illetve az azt követő tüntetéssorozat kezdete előtt letartóztatták. Családjának fenyegetésével csikartak ki belőle vallomást. Az ügyvéd közölte: sokkhatásként érte az ítélet végrehajtásának a bejelentése, mert sem őt, sem az elítélt családját nem tájékoztatták erről. 
Az iráni hatóságok eddig öt halálos ítélet kiszabásáról tettek említést azóta, hogy bírósági tárgyalások kezdődtek meg az elnökválasztást követő zavargások miatt. A teheráni ügyészség most nyilvánosságra hozott közleményében a másik hat ügyről nem közölt részleteket. Teherán főügyésze viszont megerősítette: kilenc halálra ítélt vár arra, hogy a fellebbviteli bíróság döntsön sorukról. Ha a rájuk kiszabott ítéleteket jóváhagyják, kivégzik őket - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!