Külföld

2009.12.18. 05:39

Lendületet akarnak adni a klímakonferenciának

FMH - "Minicsúcsot" tartott csütörtök este több mint kéttucat ország magas rangú vezetője az eddig nem túl sikeres klímakonferencia zárónapja előtt. A külön tárgyaláson egy politikai nyilatkozat tervezetét fogadták el, amely alapul szolgálhat a klímaegyezményhez.

MTI

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett többek között Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, Gordon Brown brit kormányfő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vett részt a "minicsúcstalálkozón", amelynek az volt a célja, hogy lendületet adjon a megállapodás létrejöttének. A konzultáció kezdete után egy órával Dmitrij Medvegyev orosz államfő is csatlakozott a megbeszéléshez. 
Péntek hajnalban, a több mint háromórás különtalálkozó végén diplomaták elmondták: a vezetők abban állapodtak meg, hogy tárgyalódelegációk reggelre összeállítanak egy tervezetet egy politikai nyilatkozatról, amely alapul szolgálhat majd az új klímaegyezmény elfogadásához. Reggel nyolc órakor a minicsúcstalálkozó résztvevői ismét összeülnek és tovább tárgyalnak a nyilatkozat tartalmáról.
Európai részről jelen volt a rendkívüli éjszakai egyeztetésen a dán, a svéd, a lengyel, a spanyol és a norvég miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság elnöke. A további résztvevők között volt az Afrikai Unió elnöke, a Dél-afrikai Köztársaság államfője, a brazil és a mexikói elnök, illetve a Maldív-szigetek elnöke, valamint képviseltette magát Szaúd-Arábia, Szudán és Banglades is. 
Pénteken, az ENSZ égisze alatt zajló klímakonferencia utolsó napján több mint 190 ország vezetője gyűlik össze a dán fővárosban. 
Reggel érkezik Koppenhágába Barack Obama amerikai elnök. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Obama több kétoldalú megbeszélést is tart majd, találkozik a kínai és a dán miniszterelnökkel, valamint az orosz és a brazil elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!