Külföld

2009.11.04. 18:08

Vitatott bolíviai video: egy rendőrnő állítja, a hatóság nem manipulálta a helyszínt

FMH - Megerősítette a hivatalos álláspontot az a bolíviai rendőrnő, aki videofelvételt készített a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport erőszakos felszámolása után tartott szállodai házkutatásról.

MTI

A bolíviai ellenzék ezt a felvételt annak bizonyítékaként tartja számon, hogy a hatóságok manipulálták a helyszínt és utólag helyeztek el ott bizonyítékokat. A rendőrnő ezzel szemben azt állítja, hogy éppen az ő felvételét hamisították meg.
Marilin Judith Vargas Villa október 30-án tett vallomást Marcelo Sosa, a nyomozást felügyelő ügyész előtt, és azt mondta neki, hogy "a televíziókban bemutatott videofelvétel nem ugyanaz, mint amit ő készített, mert a hang, a felirat és az egész kontextus és tördelés szándékosan meg lett változtatva és szerkesztve" - jelentette a bolíviai hírügynökség, amely megkapta a vallomás szövegét.
A felvételeket abból a célból készítették, hogy "dokumentáció álljon a rendelkezésükre bármely előforduló esetre". 
A csoport felszámolásáról azt mondta, hogy "csak az akció kezdete előtt pár perccel értesítették őket, hogy végre kell hajtani egy bevetést a Las Americas szállodában, ahol nagyon veszélyes, és valószínűleg felfegyverzett személyek vannak". 
"Az emeleten csoportokra oszlottunk. Robbanás hallatszott, és kiabálás, hogy itt a rendőrség. Behatoláskor lövések értek bennünket, és összecsapás alakult ki. Azokban a szobákban, ahonnan nem válaszoltak tüzeléssel, két egyént tartóztattak le, aki nem tanúsítottak fegyveres ellenállást" - mondta a felvételen Karen néven emlegetett Vargas Villa az ügyésznek. Hozzátette azt is, hogy "az őrizeteseket semmiféleképpen sem kínozták meg egy pillanatig sem".

A rendőrnő tagadta azokat az állításokat is, hogy a kollégái bizonyítékokat helyeztek el utólag a helyszínen. "Teljes mértékben tagadom, hogy az említett dolog megtörtént volna" - válaszolta az ezt firtató kérdésre. Tagadta azt is, hogy a videofelvételt ő adta volna át Bernardo Montenegro ellenzéki parlamenti képviselőnek.
"Én, akárcsak bármelyik hivatásos, a feladatomat teljesítem, amikor a lakosság biztonságáért harcba szállok a szervezett bűnözéssel és a terrorizmussal" - mondta a jelentés szerint.
 Montenegro képviselő ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a helyszínt megváltoztatták. A La Razón című fővárosi lap szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy összevetette a szóban forgó videofelvételt azzal, amit a parlamenti vizsgálóbizottság készített a helyszínen pár nappal a kommandósakció után, és jelentős különbségeket fedezett föl. A különleges alakulat által készített első felvételen még nem voltak például golyónyomok ott, ahol ők később több helyen is lefilmeztek ilyeneket - mondta.
Az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor, április 16-án a belbiztonsági kommandósok agyonlőtték a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A szintén Szovátáról való, magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A kormány terrorizmussal, és szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja őket, és az állítólag őket felfogadó bolíviai üzleti-politikai csoportosulást.

Korábbi cikkek a Rózsa Flores ügyről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!