Külföld

2009.10.01. 04:44

Ritkaság: iráni külügyminiszter Amerikában

FMH - Ritkaságszámba menő látogatást tett az iráni külügyminiszter szerdán Washingtonban, az amerikai kormány tisztviselőivel való találkozó azonban nem szerepelt programjában.

feol.hu

Az amerikai külügyminisztérium szinte az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy megadja a beutazási vízumot Manusehr Mottaki iráni külügyminiszternek, aki egy nappal azelőtt utazott az amerikai fővárosba, hogy az iráni főtárgyaló, Szaíd Dzsalíli Genfben hat nagyhatalom, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok képviselőivel tárgyal országa vitatott atomprogramjáról.
P.J. Crowley amerikai külügyi szóvivő igyekezett kisebbíteni a jelentőségét annak, hogy megadták a vízumot Mottakinak, jóllehet évek óta nem járt az iráni kormány vezető tisztviselője Washingtonban. A két ország között 1980 óta nincsen hivatalos diplomáciai kapcsolat.
Crowley azt mondta, az iráni diplomácia vezetője nem tárgyal senkivel, aki az amerikai kormányt képviselné. Mottaki állítólag azért kért beutazási engedélyt, hogy a pakisztáni nagykövetségre látogasson, amely ellátja Irán képviseletét Washingtonban. (Az Egyesült Államok képviseletét Teheránban a svájci nagykövetség látja el.) Egy névtelenséget kérő amerikai diplomata elmondta: a külügyminiszter azért utazott Washingtonba, hogy az Egyesült Államokban élő irániakkal kapcsolatos ügyekben egyeztessen, és Washington reményei szerint a beutazási vízum megadása kedvezőbb légkört teremt a másnapi genfi egyeztetésekhez.
Crowley szóvivő kifejtette: az Egyesült Államok arra számít, hogy Irán gesztust tesz a tárgyalásokon, és igyekezni fog eloszlatni az atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat.
A szóvivő azt mondta, hogy nem tudja, Mottaki meddig marad Washingtonban, az ENSZ sajtóirodája viszont úgy tájékoztatott: az iráni külügyminiszter csütörtök délelőtt, a genfi tárgyalásokkal egy időben sajtótájékoztatót tart a világszervezet székhelyén, New Yorkban.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!