Külföld

2009.10.16. 15:33

Harminc évet kapott egy boszniai szerb Srebrenica miatt

Harminc év szabadságvesztésre ítélt egy boszniai szerbet a háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó boszniai bíróság pénteken.

feol.hu

Milorad Trbic volt századost bűnösnek mondták ki több tucat ember meggyilkolásában, valamint abban, hogy részt vett ezrek üldözésében és letartóztatásában Srebrenicában 1995-ben. Bizonyítékok hiányában azonban a bíróság felmentette a népirtás vádja alól az 51 éves férfit.
Az 1992-1995-ös boszniai háború egyik legvéresebb rémtette a kelet-boszniai Srebrenicában történt. Becslések szerint nyolcezer muzulmán férfit és fiút mészároltak le a boszniai szerb erők, miután 1995 júliusában elfoglalták a túlnyomó többségében muzulmánok lakta, az ENSZ által védett övezetté nyilvánított várost. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék 2004. április 19-én népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást.
Az áldozatok hozzátartozói felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a bíróság ejtette a népirtás vádját. "Az ítélettel megjutalmazták. A bíróság akár szabadlábra is helyezhette volna" - kesergett egy asszony, aki férjét és két fiát vesztette el.
Trbic ellen először a hágai Nemzetközi Törvényszék emelt vádat, mégpedig népirtás, emberiesség elleni bűnök, valamint a háborúban követendő nemzetközi jog és szokások megsértése miatt. A vádlottat azonban 2007 júniusában visszaszállították Boszniába, hogy az ottani bíróság ítélkezzen felette.
A 2005-ben felállított boszniai bíróságnak az a feladata, hogy ítélkezzen a boszniai háború bűnösei felett, tehermentesítve a hágai Nemzetközi Törvényszéket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!