Külföld

2009.07.29. 11:31

Harapnak a hétpettyesek: agresszív katicabogarak zaklatják a balti-tengeri nyaralókat (fotóval)

Berlin/Budapest - A németországi Mecklenburg-Vorpommern tartomány tengerpartjait elárasztották a katicabogarak. Milliószám gyülekeznek járdákon, házak homlokzatán és a Balti-tenger strandjain. Mindennek tetejébe még harapnak is.

feol.hu

"A rovarok tömeges megjelenése a lárvák idei táplálékbőségére vezethető vissza - magyarázta Jan-Peter Hildebrandt zoológusprofesszor a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de). - Ilyen regionális tömeges elszaporodást pár évente meg lehet figyelni. Semmi köze az éghajlatváltozáshoz".
     


Kép: bild.de 

Hasonló jelenségre volt már példa a nyolcvanas években a Balti-tenger partján. A jelenség mindig akkor lép fel, amikor különösen jók a szaporodási körülmények: az enyhe időjárás és a nedves levegő gondoskodik arról, hogy a vegetáció és vele a levéltetvek is feldúsuljanak. "A katicabogarak ragadozó lárvái ezekkel a levéltetvekkel táplálkoznak" - mondta a greifswaldi egyetem professzora. 
    
Az, hogy pont a partokon hemzsegnek a rovarok, a zoológus szerint a szélviszonyokkal függ össze. A jellemzően a szárazföld felől fújó szél miatt a katicák a part menti területeken gyűltek össze. A jelenség azonban nem tart sokáig, nyugtatta meg a kedélyeket Hildebrandt. A katicák élettartama általában legfeljebb egy év. 
    
A csípések, amelyekről a nyaralók beszámolnak, a zoológus elmondása szerint teljesen ártalmatlanok és felületesek.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!