Külföld

2009.07.14. 13:30

Elítélték a ruandai népirtás egyik felelősét

A 800 ezer halálos áldozatot követelő ruandai népirtás egy újabb felelősét, Kigali kormányzóság vezetőjét életfogytiglani börtönre ítélte kedden a mészárlásokat kivizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTR).

feol.hu

A Tanzániában működő törvényszék a hutu törzsből származó Tharcisse Renzahót a népirtásban való részvétellel és bűnrészességgel, nemi erőszakkal és emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg. Öt vádpontban rábizonyult a bűnössége, ezért életfogytiglani elzárást kapott - közölte a törvényszék szóvivője.
Az ügyészek szerint Renzaho a népirtás kilenc fő felelősének és elkövetőjének egyike. Hozzájárult a tömeggyilkosok felfegyverzéséhez; egy esetben személyesen adott parancsot arra, hogy elhurcoljanak egy egyházi központból 60 tuszi törzsbeli gyereket, és lemészárolják őket; egy másik esetben nem lépett közbe, amikor egy harckocsi tuszi lakóházakat lőtt, s emiatt legalább 40 ember meghalt. A rengeteg áldozat egyik oka az volt, hogy Renzaho az állami rádión keresztül parancsot adott a rendőrségnek, a katonaságnak és a fegyveres hutu milíciáknak útakadályok felállítására, ahol kiszűrhették és legyilkolhatták a menekülő tuszikat.
A most 65 éves Renzaho hadmérnöki tanulmányokat folytatott Németország, Franciaország és Belgium több katonai akadémiáján. Hazatérve ezredesi rangot kapott, és később a Kigalit is magába foglaló körzet kormányzója, és a főváros polgári védelmi bizottságának az elnöke lett. Őt 2002-ben fogták el. A kilenc fő gyanúsított közül hat még szökésben van.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!