Külföld

2009.06.24. 06:29

Megvannak az aláírások Bugárék új pártjának létrehozásához

FMH - Már összegyűlt az új szlovákiai magyar párt, a Híd hivatalos bejegyzéséhez szükséges tízezer aláírás - írta az Új Szó című pozsonyi napilap szerdán.

feol.hu

Erről Bugár Béla, a Híd előkészítő bizottságának tagja tájékoztatta a szlovákiai magyar lapot. Pontos számot még nem mondott, mivel jelenleg is folyik az összesítés. A Híd várhatóan pénteken jelenti be, hogy hány aláírást ad le a párt bejegyzési kérelméhez. Az aláírásgyűjtést másfél héttel ezelőtt kezdték meg a csallóközi Egyházkarcsán, és még jelenleg is folyik.
„Még összegezzük az összegyűlt aláírásokat, és várhatóan jövő héten, a készülő alapszabállyal együtt kérjük a belügyminisztériumtól a párt bejegyzését” – nyilatkozta Bugár. Igyekeznek a szükségesnél jóval több aláírást összegyűjteni, hogy a bejegyzés minél gyorsabb legyen. Az alakuló kongresszust várhatóan – a belügyminisztériumi bejegyzés gyorsaságától függően – július első felében tartják meg, ezen választják meg a párt első tisztségviselőit is. 
„A közgyűlésig szeretnénk legalább egy szintből álló pártstruktúrát kialakítani” – fejtette ki Bugár.
Az első közgyűlésen várhatóan azok lesznek majd jelen, akik aktívan részt vettek az aláírások összegyűjtésében. Időközben készül a pártprogram is, ennek elfogadása őszre várható - írta az Új Szó.
    
Bugár Béla, az MKP volt elnöke és négy képviselőtársa a közelmúltban jelentette be, hogy kilépnek az MKP-ból, és Híd néven új magyar pártot alapítanak, amely szlovákokat is vár soraiba. Kilépésüket a parlamenti képviselők - Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László, Bastrnák Tibor - azzal indokolták, hogy nem értenek egyet az MKP mai vezetésének politikai stílusával.
- Egyszerre több ok is közrejátszott - így személyi ellentétek, csoportérdekek - abban, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjából kivált néhány parlamenti képviselő és Híd néven új pártot alapít - nyilatkozta az MTI-nek a múlt héten Petőcz Kálmán független politikai elemző, a somorjai Társadalomtudományi Intézet munkatársa.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!