Külföld

2009.06.11. 09:07

Air France-katasztrófa: magyar segítség az áldozatok azonosításában

FMH - A magyar áldozatok azonosításában való közreműködéssel és egy pilótaszakértővel segíti Magyarország az Atlanti-óceán felett bekövetkezett repülőgép-katasztrófa körülményeinek kivizsgálását - mondta Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

feol.hu


A holttestek szállítására szolgáló konténert indítanak útra a Fernando de Noronha szigetekre
Fotó: MTI

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor utazik Franciaországba a magyar pilótaszakértő. Arról csütörtökön kezdődtek az orvosszakértői egyeztetések, hogy a francia kivizsgáló szervezet az áldozatok azonosításához konkrétan milyen közreműködést igényel és milyen formában - tette hozzá Bajkó Erika.
    
A vizsgálatokat végző francia szervezet arról tájékoztatta a magyar hatóságot: a nemzetközi vizsgálóbizottságot azt követően hívják majd össze, hogy befejezték a kutatást az Atlanti-óceánon és a kiemelt roncsokat Franciaországba szállították. Ezután utazhat ki a magyar szakember, aki korábban pilótaként dolgozott. Erről és az áldozatok azonosításának segítéséről a francia és a magyar kivizsgáló szervezet vezetője a héten Horvátországban tartott európai mentési gyakorlaton állapodott meg - hangsúlyozta a szóvivő.
    
Az Air France francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó 447-es számú járata május 31-én éjszaka tűnt el, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyarországi és egy szlovákiai magyar utassal.
Kedden éjjelre 41-re emelkedett a megtalált áldozatok száma, azt követően, hogy újabb tizenhárom holttestet találtak meg és emeltek ki az Atlanti-óceánból abban az övezetben, ahol az Air France repülőgépe lezuhant.
    
A holttesteket a Brazília partjaitól 360 kilométerre fekvő Fernando de Noronha szigetre szállítják előzetes azonosítás céljából, majd a part menti Recife városba viszik tovább, hogy a szakértők DNS-tesztek és fotók alapján kétséget kizáróan megállapítsák az áldozatok személyazonosságát. Kedden két helikopterrel el is szállították az első tizenhat holttestet a szigetre.
(MTI)

A tragédiáról ide kattintva olvashat cikkeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!