Szent Márton bora

2017.11.10. 12:30

Borbély Csaba cabernet franc újbora nyerte el a címet

Márton napján nemcsak a liba, az újbor is kötelező. Az Öreghegyi Borházban tegnap megválasztották az idei év Szent Márton borát.

Majer Tamás

Egy cabernet franc az idei Szent Márton bora. Borbély Csaba a büszke borosgazda

Fotó: Pesti Tamás

A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend minden évben hagyományőrző Márton-napi programot tart. Újborokat kóstolnak nagy izgalommal. Így esett ez tegnap is. Az idei már a tizenötödik alkalom volt.

Egy cabernet franc az idei Szent Márton bora. Borbély Csaba a büszke borosgazda
Fotós: Pesti Tamás

A borlovagrendi borászatok képviselői a tagság újborainak megmérettetése, nyílt bírálata és szakmai konzultációja után megválasztották a 2017-es esztendő Szent Márton borát: Borbély Csaba cabernet franc újbora győzedelmeskedett.

Bognár Zoltán nagymester borlovaghoz dukáló öltözetben, jó gazdára jellemző odaadással és büszkeséggel beszélt nekünk az új évjáratról.

- Szépek, üdék, lendületesek. Ígéretesek! Az utóbbi tíz évnek ez lehet a legjobb évjárata – tudtuk meg a nagymestertől, s hihetünk neki, hiszen gyakorlott résztvevője már a bormustráknak.

Hiába tehát az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás, a nyáron többször előforduló hősokkos kánikula, amely mind kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére, az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata prognosztizálható.

- Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés az újborok minősége iránt, mind a borászok, mind a borfogyasztók körében – adott hangot tapasztalatának Bognár Zoltán, aki szerint Fehérváron nagy lehetőségeket tartogatnak még a fiatal, könnyű, friss és gyümölcsös karakterű újborok, amelyek egyre korábban kerülnek palackba és a borkedvelők poharába.

A bormustra végeztével a sült liba és a párolt káposzta nemes illatában áldotta meg az újborokat Tornyai Gábor öreghegyi plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában