egy kellemes nyári nap

2019.07.30. 17:30

Ízes falatok, amiből mindenki ehetett – Cukorbetegek és nosztalgia klubosok találkoztak a Bregyóban

Egy szép nyári nap a Bregyóban – cukorbetegek és nosztalgia klubosok sportoltak, főztek és játszottak együtt kedden, a tartalmas nap keretében pedig még a cukorbeteg láb ápolásáról is sok mindent megtudhattak.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete kedden megvendégelte a Székesfehérvári Nosztalgia Klubot, s egy kellemes nyári nap eltöltésére invitálta őket a Bregyó-közi Sportcentrumba.

 

- Együtt „botoztunk”, ami mindig közös program a két egyesület tagjai közt – mondta Benke Anna, az egyesület elnöke, miközben kávét, süteményt, pogácsát kínált csoporttársainak. A botozás pedig nem más, mint a nordic walking, amely remek kikapcsolódási és sportolási lehetőség volt most is a kiserdő közeli sportközpont területén. Az étkek igazán háziasnak tűntek, ám itt már mindenki pontosan tudta, miből s mennyit fogyaszthat, főleg ugye, ha szénhidrát-dús finomságokról van szó. A lábunk tízparancsolata címet viselő előadás keretében Szelicsány Rita gyógypedikűrös a cukorbeteg láb ápolásáról tartott előadást.

- A cukorbeteg lábápolás külön kategória – sokkal jobban oda kell figyelni a szövődmények miatt az ápolás módjára – szögezte le a szakember. – A pedikűrösnek, amikor új vendég érkezik, azonnal rá kell kérdeznie a belgyógyászati betegségekre, egészségére, mert bizonyos esetekben nem mindegy, milyen eszközzel kezdem az ápolást. Cukorbetegeknél például alapszabály, hogy éles szerszámot nem használunk, mivel az ő lábuk sérülékenyebb, vérzékenyebb. Ha itt a pedikűrös hibát vét, komoly problémák alakulhatnak ki. Érdemes 5 hetente szakemberhez fordulni éppen ezért, mert az otthoni módszerekkel is lehet, hogy nehezen gyógyuló sérüléseket okozunk.

A cukorbeteg egyesület tagjaival töltöttek egy napot a Nosztalgia Klubosok
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Az ebéd a program során marhanyakból készült pörkölt: – Nincs benne szénhidrát! – hangsúlyozta az egyesület elnöke, s a kérdésre, hogy mi lesz hozzá a köret – hiszen abban kell általában keresni a „mumust”, egyszerű volt a választ: – Van úgy, hogy semmi. Persze mi azért hoztunk teljes kiőrlésű kenyeret és pogácsát, de van egy kis zöldbab saláta is – árulta el Anna.

A finom ebédet követően játékkal ütötték el az időt a résztvevők: volt activity, vetélkedő labdával, vízzel, a tesztírással pedig a cukorbetegségről való tudásukról adhattak számot a versenyzők. Senki nem távozott üres kézzel, mindeninek jutott legalább egy ajándék vagy emléklap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában