Azoknak segít, akik személyesen is informálódnak

2018.04.17. 07:00

Ilyen volt az állásbörze a Fejér Megyei Hírlap szervezésében

Hétfőn harmadik alkalommal rendezte meg állásbörzéjét Székesfehérváron a Fejér Megyei Hírlap. A Best Western Plus Lakeside Hotel MKOSZ-csarnokában a kiállítók reggel 10 órától várták az érdeklődőket, akik közül azonban jó néhányan már a hivatalos kezdés előtt a helyszínen voltak, és a még berendezés alatt álló standok között sétálgatva várakoztak a nyitásra. A hivatalos megnyitóra 11 órakor került sor.

Sági Zoltán

Az érdeklődők első kézből kaphattak választ kéréseikre

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Eddig már két sikeres állásbörzét rendeztünk itt Székesfehérváron, az önkormányzattal együttműködésben. Most pedig örömmel köszönthetem önöket Fejér megyei napilapunk, a Fejér Megyei Hírlap sorrendben immár harmadik állásbörze rendezvényén – kezdte megnyitóját Kázmér Judit, a Fejér Megyei Hírlap anyavállalata, a Mediaworks Hungary Zrt. PR- és marketingigazgatója, akitől megtudhattuk, a lapcsoport szervezésében a hétfői összességében egyúttal már a 11. megyei állásbörze.

A 276 négyzetméteres kiállítótérben 46 munkaadó állított ki

– Egy állásbörze előkészítése nem pusztán rendezvényszervezésből áll, mert a sikerességhez a keresleti oldal mellett a kínálati oldalt is ide kell vonzanunk. Ebben kiváló partnerünk volt Székesfehérvár önkormányzata – folytatta Kázmér Judit, kiemelve, hogy az állásbörze elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik az interneten található információk mellett, vagy azok helyett szívesebben tájékozódnak személyesen, és közvetlenül a kiválasztott munkahely képviselőinél. A 276 négyzetméteres kiállítótérben 46 munkaadó állított ki, hogy – mint a PR- és marketingigazgató fogalmazott – a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének edzőcsarnokában jelképesen megküzdjön a munkavállalókért.

A regisztrált álláskeresők száma csaknem hat százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – mondta a rendezvényen Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója – a háttérben Kázmér Judit, a Mediaworks Hungary Zrt. PR- és marketingigazgatója, valamint Égi Tamás alpolgármester.
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Nem újdonság, hogy ma nehezebb jó munkaerőt találni, mint évekkel ezelőtt – folytatta –, és ez érződik azon is, hogy az érdeklődők ma már több ezer álláslehetőségből választhatnak, az operátori munkakörtől egészen az egyetemi végzettséget igénylő pozíció­kig. Az állásbörzén képviselteti magát a Magyar Honvédség és a rendőrség is, akik életpályamodellt kínálnak a jelentkezőknek. A rendezvényen az aktív keresők mellett azok is segítséget kapnak, akik váltani szeretnének, mert nem a számukra megfelelő pozícióban dolgoznak.

Mint Kázmér Judit megnyitójának végén elmondta, a szervezők mindent megtettek a jó hangulat és a siker érdekében. Ismét kiadták az Állásbörze Magazint, a megyei lap online felülete, a Feol.hu pedig külön aloldalt szentelt az eseménynek, ahol az érdeklődők már előzetesen tájékozódhattak az állásbörze kínálta lehetőségekről. Újdonság, hogy az állásbörzék sorában első alkalommal, a kiállítók között a Mediaworks Hungary Zrt. is megtalálható.

Az érdeklődők első kézből kaphattak választ kéréseikre
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Kormányhivatal alapvető célkitűzései

– A rendezvény létjogosultságát tükrözi, hogy az állásbörze ennyi kiállítót vonzott – lépett a mikrofonhoz Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója. Mint folytatta, a cégek életében mára mindennapos tapasztalattá vált a munkaerőhiány, amelynek kihívásaival a munkaerőpiac számos szereplőjének meg kell küzdenie. A kormányhivatal számára a kihívás az, hogy a lehető legrugalmasabban és leggyorsabban alakítsa a jogszabályi környezetet és a munkaerőpiaci eszközöket úgy, hogy azok támogatóan hassanak a fejlődési, átalakulási folyamatokra. Magyarország nemzeti fejlesztési programjában alapvető célkitűzés, hogy 2020-ig a 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsága elérje legalább a 75 százalékos szintet. Azt, hogy az ennek érdekében eddig meghozott intézkedések sikeresek, az mutatja, hogy a 2018 februári megyei adatok alapján a regisztrált álláskeresők száma 8789 fő, ami 5,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A kormányhivatal által alkalmazott munkaerőpiaci ösztönzőkről szólva az igazgató kiemelte az álláskeresőknek szervezett képzéseket és a foglalkoztatóknak nyújtott támogatásokat.

A kiállító nagyvállalatok képviselői elmondták, az állásbörze pozitívuma, hogy közvetlen, élményalapú és gyors információcserére ad lehetőséget a munkaadók és az álláskeresők között. A börzén adott esetben többhetes online jelentkezési folyamatot lehet néhány percesre rövidíteni. A Videoton Ipari Park területén működő Brooks Instrument standjánál például elég egy pillantást vetni a cég által gyártott miniatűr elektronikai alkatrészekre, hogy valaki eldönthesse, van-e türelme és készsége napi 8 órában ilyen finomságú szereléseket végezni. – Itt a helyszínen azonnali lehetőség van arra, hogy a felek kölcsönösen felmérjék egymást: ki mit vár és mit ajánl – és a vállalat is jobban be tud mutatkozni, mint egy féloldalas álláshirdetésben – summázta a rendezvény előnyeit az Arconic munkatársa.

Székesfehérvár körzetében a legnagyobb a hazai átlagbér

– Székesfehérvár jelenleg 42-43 ezer aktív munkavállalót tud felmutatni, amelyhez járul még napi 40-50 ezer főnyi ingázó – nyitott Égi Tamás, Székesfehérvár alpolgármestere, aki a város munkaerőpiaci vonzásköréről szólva elmondta: az Pécs és Szekszárd körzetéig nyúlik, azaz mintegy 170 kilométerről is vannak bejárók. Az extenzív, területi jellegű fejlesztések így lassan a lehetőségeik határáig jutottak – bár mint az alpolgármester hozzátette: a városban a közszféra, az önkormányzat is várja a dolgozókat. Vannak olyan statisztikai felmérések, amelyek szerint immár negyedik éve Székesfehérvár körzetében a legnagyobb a hazai átlagbér, amely így Budapest egészét is megelőzi. Ez meglátszik a városon, annak lakóin és az ipari parkokon is, emelte ki Égi Tamás, hozzátéve: ma már nem az a kérdés, hogy milyen buszközlekedést szervezzen a város az ipari parkokhoz, hanem hogy hogyan tud parkolókat létrehozni az egyre magasabb számban saját autóval munkába járók igényeinek kielégítésére.

A robotok nem a munkavállalók helyét veszik át

Az extenzív munkaerőpiaci fejlesztési lehetőségek körének beszűkülésével idén elkezdődött egy olyan intenzív fejlesztési hullám, amely a jövőben a jelen lévő ipari vállalatok teljes átalakítását vonhatja maga után. A helyi vállalatok összesen mintegy 140 milliárd forintnyi költséggel gépesítési, robotizálási programokba kezdtek, százasával érkeznek a robotok, és erre az átalakulásra a városnak is fokozottan oda kell figyelnie. Egyelőre azonban a robotizáció még nem meglévő emberi munkát vált ki, hanem a megnövekedett, új munkaigényeket fedi le – zárta beszédét az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában