Nem fogják elfelejteni

2018.04.30. 10:30

Százhárom éve történt az örmény genocídium

Az Örmény Genocídium 103. évfordulója alkalmából koszorúzást rendezett vasárnap délután a Béke téri katonatemetőben a Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat.

B. Kiss László

Másfél millió örményt mészároltak le vagy telepítettek ki lakóhelyükről az örmény genocídium során. Az örmény népirtás kezdetének 1915. április 24-ét tekintik, amikor az Oszmán birodalom kormánya összegyűjtött és bebörtönzött körülbelül kétszázötven örmény értelmiségit, majd még aznap éjjel valamennyiüket kivégezték. Ennek 103 éve. Az évforduló alkalmával az idén is koszorúzást szervezett a székesfehérvári szovjet katonai temetőben a székesfehérvári örmény nemzetiségi önkormányzat. A vasárnapi megemlékezés alkalmával a fehérvári lengyel nemzetiségi önkormányzat képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a temetőben nyugvó örmény katonák sírjánál.

Minden évben koszorúznak a katonatemetőben Fotó: FG

– Soha nem fogjuk elfelejteni, hogy az örmény genocídium során másfél millió honfitársunknak ontották a vérét – fogalmazott lapuknak nyilatkozva Gevorkjan Szuzanna, a fehérvári örmény nemzetiségi önkormányzat alelnöke, aki elmondta: ezen a napon szerte a világban valamennyi örmény megemlékezik népének elpusztított tagjairól.

Az alelnök arra is kitért, hogy az örmény genocídiumot egyre több ország ismeri el tényként. Fehérváron egyébként 1994 óta működik az örmények önkormányzata. Nemcsak a genocídiumról emlékeznek meg minden évben, de Örményország függetlenné válását is megünneplik. Ezen októberi alkalmakkor kiállításokat rendeznek, és tavaly a budapesti örmény színház is fellépett. Bíznak benne, hogy ez az idén sem lesz másként. A város legismertebb örmény származású családja a köztiszteletnek örvendő Abkarovits család, amelynek tagjai rendszeresen részt vesznek az örmény önkormányzat rendezvényein – tudtuk meg Gevorkjan Szuzannától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!