egészséges életmód

2019.05.31. 05:00

Kezdjük el ma!

Meggyőződésem, hogy ha késő éjszaka vagy kora hajnalban keltenének fel bennünket, félálomban is tudnánk bármikor frappáns választ adni arra a kérdésre, hogy egészségünk érdekében mit tegyünk, és mit ne tegyünk.

Dr. Simon László kormánymegbízott

Dr. Simon László kormánymegbízott

A dolgos nappalokon, valahová mindig sietve, vagy este, fáradtan a tévé elé ülve azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni mindarról, amit amúgy közhelynek vélünk. Hiába olvasunk megdöbbentő statisztikákat arról, hogyan és miként árt a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, azok csak adatok, elvont számok, véljük, amelyek oly távolinak tűnő bajokat jeleznek. Mások gondjait! Riasztóak ugyan, de sokkal erősebben megérint bennünket, ha egy kedves, közeli rokonunk vagy barátunk, egykori diáktársunk szenvedéséről hallunk.

Annak apropóján jutott mindez az eszembe, hogy ma van a nemdohányzók világnapja, egy hete volt az európai elhízás elleni világnap, egyébként pedig az egész május a magas vérnyomás megelőzésének a hónapja. Említhetnénk persze a csontritkulás megelőzésének októberi napját vagy a diabéteszre, vagyis a cukorbetegségre emlékeztető novemberi világnapot is…

A szervezők ennyit tehetnek: felhívják a figyelmünket egy-egy jeles napon, amikor újságcikkek, rádiós és tévés riportok, kiváló orvosprofesszorok szólítanak fel bennünket, hogy végre cselekedjünk az egészségünkért! Amíg nem késő.

Persze, fontosak ezek az események. Jól tudjuk azonban, hogy az egészségünk, az életünk minősége nem napokon, nem heteken múlik. Az év 365 napján dől el. Többet kell törődnünk az egészségünkkel. Ha ezt felismertük, már csak meg kell győznünk magunkat. A túlsúlyt, a magas vérnyomást, a csontritkulást és sok más bajt megelőzendő, elűzve a stresszt, mozogjunk mindennap!

Kezdjük el ma este! Például egy húszperces sétával…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!