F. M. Kormányhivatal

2014.12.02. 12:22

Egyeztetik a nyugdíjvárományi adatokat

A Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága augusztusban megkezdett egy olyan ügyfélközpontú, a hivatal oldaláról kezdeményezett adategyeztetési folyamatot, amelynek során a biztosítottakat, volt biztosítottakat részletes kimutatásban tájékoztatja a nyugdíjhoz figyelembe vehető összes nyilvántartott adataikról.

Amennyiben eltérés mutatkozik, ebben az esetben  az ügyfél észrevétele alapján az Igazgatóság tisztázza, kivizsgálja, és beszerzi a szükséges adatokat. Az eljárás végén jogerős határozattal lezárt egyéni nyugdíj-jogszerzési adatok kerülnek bejegyzésre a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásába – tájékoztatott dr. Bartucz Sándor igazgató.

A hivatalból indult adategyeztetés ütemezetten történik, így minden egyes biztosított, volt biztosított ügyében kellő idő áll rendelkezésre az adatok teljes körű kivizsgálására és tisztázására.  Az első ütemben az 1955-1959. között születettek esetében kezdődött, és folytatódik az adategyeztetés. Ez Fejér megyében több mint 15 ezer személyt érint.

Az eddigiekben – hivatalból – már 1647 adategyeztetési eljárás indult, amely ügyekben – a kiértesítést követő 90 napon belül – várják az ügyfelek észrevételeit, vagy az egyetértést tartalmazó nyilatkozatát. Az együttműködés nagyon fontos, hiszen kölcsönös érdek, hogy a közhiteles nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban az egyénre vonatkozó valós adatok szerepeljenek, ezzel is elősegítve a nyugdíj-jogosultságok megismerését és átláthatóságát, valamint a későbbiekben az egyéni nyilvántartási adatok alapján a nyugellátások gyors megállapítását. A kérelemre indultakkal együtt a 2013-2014. évben eddig összesen 6493 adategyeztetést kezdtek meg, ebből jelenleg 3076 ügy van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!