Kormányhivatal

2022.02.24. 14:49

Mínusz 10 ezer köbméter hulladék

Az illegális lerakók felszámolása és kialakulásuk megakadályozása a fő cél.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Sárkeresztúron, egy cég telephelyén illegális autóbontási tevékenységet folytattak, lopott autókkal is „dolgoztak”

Forrás: FMKH

Magyarország Kormánya a 2020-ban indított „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében létrehozta a fővárosi és megyei hulladékgazdálkodási hatóságokat. A Fejér Megyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási hatósága 2021. április 1-jén kezdte meg működését. A hatóság eddigi működése során közel 10 ezer köbméter hulladék került legális hulladéklerakókra vagy a hulladékhasznosítókhoz Fejér megyében. 

A hulladékgazdálkodási hatóság elsődleges feladatai közé tartozik az illegális hulladéklerakók felszámolása, valamint a további lerakók kialakulásának megakadályozása. A hatóság az illegális hulladéklerakások felszámolása érdekében több mint 600 helyszínen folytatott le ellenőrzéseket megyénkben, amely eljárások több mint fele a hulladékok felszámolásával végződött. A hatóság eddigi működése során közel 10 ezer köbméter hulladék került legális hulladéklerakókra vagy hulladékhasznosítókhoz. Ez a mennyiség a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó gyepét 1,5 méter magasságban beborítaná hulladékkal…

Ha nem sikerül tetten érni az illegális hulladék elhelyezőjét, és nem ismert az elkövető, akkor a terület tulajdonosának vagy használójának a feladata a hulladék elszállítása. Az illegális hulladéklerakással érintett ingatlanok tulajdonosai, használói, akár a magánszemélyek, akár a cégek és az önkormányzatok, jellemzően eleget tesznek jogszabályi kötelezettségüknek, de megyénk megtisztításához az illegális hulladéklerakók felszámolása nem elegendő. Számos megtisztított területen a szemét hamar „újratermelődik”. Így a lerakást megakadályozó intézkedések épp olyan fontosak, mint a már elhelyezett szennyező anyagok felszámolása.

Dunaújvárosban egy garázssor mögötti területen létesített egy magánszemély illegális lerakót 

Forrás: FMKH

A felderítés fontos alappillérét képezi a lakosság szerepvállalása, a hagyományos úton vagy az okostelefonokra letölthető HulladékRadar telefonos alkalmazáson keresztül. Az év végére a bejelentések több mint 80 százaléka a Hulladékradar applikáción keresztül érkezett a hatósághoz. További kiemelt feladata a hatóságnak a „lomizási” tevékenység által keletkezett hulladékok felszámolása, illetve ennek és az illegális autóbontási tevékenységnek a megszüntetése, vagy engedélyezett, ellenőrzött keretek közé szorítása. A közösségi oldalakon hirdető, engedéllyel nem rendelkező „lomizók” és autóbontók bűncselekményt követnek el, ezért a hatóság együttműködik a rendőrséggel és a NAV illetékes szerveivel. Az együttműködés keretei között több közös, sikeres akciót folytatott le az engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet végzők felderítésére. A közös akciók eredményeként büntetőeljárások indultak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. 

Az engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenység, valamint a 10 köbmétert vagy ezer kilogrammot meghaladó mennyiségű hulladék illegális elhelyezése tavaly március óta bűncselekmény. A hulladékgazdálkodási hatóság a tudomására jutott esetekben 2021-ben több mint 30 alkalommal büntető feljelentéssel élt. 

Fontos, hogy minden esetben legyen szó költözésről, felújításról vagy építkezésről a hulladék átadójának kötelessége meggyőződni arról, hogy az átvevő rendelkezik-e érvényes hulladékgazdálkodási engedéllyel. Az illegális hulladék újratermelődése a lakosság környezettudatos döntései alapján szűnhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!