Frissen Fejérből

2021.04.23. 06:00

Mire jó az ügyfélkapu?

F. M. Kormányhivatal

Néhány kattintással regisztrálhatunk az ügyfélkapura

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ügyfélkapu-regisztráció birtokában a www.magyarorszag.hu portálon elérhető, a különböző szervek által biztosított elektronikus ügyintézési lehetőségeket vagy szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Az elektronikusan intézhető ügyek teljes és aktuális listáját az ügyfélkapun belépve gyűjtőfogalmak alatt tekinthetjük meg.

Az ügyfélkapu-regisztrációval elérhetővé válik például az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), ahol lekérdezhetjük betegéletutunkat, e-receptjeinket, megtekinthetjük PCR tesztünk eredményét és egészségügyi dokumentumainkat.

Az ügyfélkapun bármely természetes személy regisztrálhat. Az első és a további ügyfélkapuk létesítése ingyenes. A 14-18 év közötti személy az általános szabályok szerint önállóan is regisztrálhat, de a 18 év alatti, valamint a korlátozottan cselekvőképes személy az ügyfélkapu segítségével igénybe vehető szolgáltatások csak korlátozott körét használhatja (pl: felvételi jelentkezés, taj-szolgáltatások, időpontfoglalás).

A regisztráció intézhető személyesen a kormányablakokban vagy okmányirodákban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain. Továbbá Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein, egyes postai ügyfélszolgálatokon vagy elektronikusan, a 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

Néhány kattintással regisztrálhatunk az ügyfélkapura
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ügyfélkapu-regisztrációhoz magyar állampolgárok esetében be kell mutatni egy személyazonosításra alkalmas (személyazonosító igazolvány, kártya formátumú vezetői engedély vagy útlevél) érvényes okmányt. A személyazonosítást követően meg kell adni az ügyfél által kiválasztott egyedi felhasználói nevet – amely nem lehet azonos a korábban regisztráltak által megadott felhasználói névvel – és egy elektronikus levelezési címet.

Sikeres regisztráció esetén a rendszer öt napig érvényes, egyszer használható aktiváló kódot küld a regisztrált e-mail címére, amelynek segítségével saját jelszó képezhető, amely nem lehet azonos a felhasználói névvel. Amennyiben elfelejtette az Ügyfélkapujához tartozó jelszavát, a bejelentkezési felületen, vagy az ugyfelkapu.gov.hu/elfelejtett-jelszo oldalon igényelhet egy egyszer használatos kódot az új jelszó beállításához.

Amennyiben jelszava lejárt, de a lejárattól számítva még nem telt el 60 nap, az „Elfelejtett jelszó” opcióval kaphat az új jelszó képzéséhez szükséges egyszer használható aktiváló kódot. Ha jelszava lejárt, és a lejárattól számítva már több mint 60 nap eltelt, akkor az ügyfélkapu aktiválását csak személyesen intézheti.

Az ügyfélkapu érvényessége határozatlan idejű. A regisztráció során megadott jelszó biztonsági okokból legfeljebb 2 évig érvényes, de lehetőség van rövidebb érvényességi idő beállítására is. A jelszó lejáratát megelőzően a rendszer három alkalommal figyelmeztetést küld a regisztráció során megadott e-mail címre, az érvényességi idő lejárta előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napja előtti napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!