Az ingatlan címe, illetve a lakcím közötti eltérésről

2019.09.20. 06:00

Címmel és cím nélkül

Kevesen tudják, hogy az ingatlan címe nem mindig esik egybe a lakcímmel.

A lakásárak nagymértékű emelkedésétől jelentősen megnőtt a lakóingatlanok túlértékeltségének kockázata

Forrás: MTVA

Fotó: Jászai Csaba

Lakcímnek azt kell tekinteni, ahol az egyén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodik. Ezeket az adatokat a lakcímkártya igazolja hitelesen. Az ingatlan címe viszont az adott ingatlanhoz köthető. Az ingatlan címének meghatározása, megállapítása 2015. január 1-től már nem a földhivatalok feladata.

Címképző szerv az ingatlan fekvése szerinti jegyző, aki az ingatlan címét egy országos rendszeren keresztül, a központi címregiszter rendszer (KCR) útján állapítja meg, vagy módosíthatja. Ezek a módosítások automatikusan jelennek meg a tulajdoni lapon.

Minden érdekeltnek tehát fontos tisztában lenni azzal, hogy amennyiben a tulajdoni lap „feldolgozás alatt” szövegrészt tartalmaz, az annyit jelent, hogy az ingatlan címének módosítása folyamatban van. Az eljárás lezártával automatikusan jelenik meg az új cím. Ha az érintett ingatlan címével kapcsolatban információhoz kíván jutni, az ingatlan fekvése szerinti jegyzőnél érdemes informálódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!