Kkv-król szóló fórumot tartottak a Gazdaság Házában

2019.05.10. 14:30

Az új stratégiát május végéig elfogadják

Országos szakmai fórumot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével és a területi kamarák bevonásával.

FMH, Sági Zoltán

A Szepesi Balázs (jobbra) helyettes államtitkárral folytatott párbeszédet Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke vezette Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eddig mintegy 500 hazai vállalkozás vezetőjét el­érő programsorozat célja az új KKV 4.0 kormányzati stratégia ismertetése és megvitatása. A KKV Stratégia Fórum székesfehérvári rendezvényére a megye huszonöt meghatározó vállalkozója kapott meghívást. A fórum során a termelő és szolgáltató, mikro-, kis- és középvállalkozások, családi cégek, fiatal és női vállalkozók, innovatív és exporttevékenységet folytató gazdasági társaságok véleményezték a kormány kkv-stratégiáját, amelyet Szepesi Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára mutatott be a fórum keretében. Mint arról az FMKIK tájékoztatott: az új kormányzati stratégia jelenleg társadalmi egyeztetésen van, de várhatóan május végéig elfogadják.

A Szepesi Balázs (jobbra) helyettes államtitkárral folytatott párbeszédet Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke vezette Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Magyarországon a cégek számát tekintve a kkv-szektorba tartozik a vállalkozások közel 99 százaléka – hangsúlyozta Belegrai Péter, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) elnökségi tagja, akit a fórum témáiról kérdeztünk. – A foglalkoztatottság tekintetében – folytatta a szakember – ezen vállalkozások alkalmazzák a hazai munkavállalók bő 70 százalékát, amelynek belső megoszlása a következő: a szolgáltatóiparban dolgozik a kkv-k által foglalkoztatottak négyötöde. A maradék pedig fele-fele arányban az építőiparban és a feldolgozóiparban. Rendkívül fontos tehát, és a rendezvény maga is arról szólt, hogy ezeket a kkv-kat hogyan, milyen eszközökkel lehet versenyképessé tenni.

Belegrai Péter, aki maga is cégtulajdonos és cégvezető, a kkv-szektor versenyképességét meghatározó egyik fő pontként említette a digitális átállás témáját. A másik a generáció­váltás problémaköre, amely Magyarországon öt-tíz éven belül válik aktuálissá – és amelyet a hazai vállalkozásoknak, közel 80 év kihagyás után, újra kell tanulniuk. Itt a kamara célja, hogy a nyugat-európai példák nyomán információs segítséggel álljon a hazai kkv-k rendelkezésére. Ezenkívül az innováció és a cégek exportkészsége szintén fontos szerepet játszik a versenyképesség meghatározásában – amely kérdéskör szintén szóba került a tegnap délelőtt megrendezett KKV Stratégia Fórumon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!