megelőzhető tragédia

2019.08.22. 07:59

Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő, ezúttal Fehérváron

Egy székesfehérvári családi házban riasztott a készülék augusztus 21-én, szerdán délután. A lakók elzárták a gázkazánt és az épületet átszellőztették.

Katasztrófavédelem

A tűzoltók a kazán elindítása után a gázkészülék fölött folyamatosan emelkedő szén-monoxid-koncentrációt mértek. A helyszínre a gázszolgáltató is megérkezett.

Sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a mérgező gáz kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

Biztosítani kell a nyílt lánggal égő vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek levegő-utánpótlását! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat. Évente egyszer szakemberrel vizsgáltassa meg a gázüzemű fűtőberendezését, és a kémények ellenőriztetése érdekében vegye igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Egy jól működő, rendszeresen ellenőrzött fűtési rendszer is bármikor meghibásodhat, ilyenkor a veszélyre csak egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő figyelmeztethet.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!