Iszkaszentgyörgy

2013.09.03. 14:25

Élet költözött a falak közé

A jövő nyáron az ideinél is több program megrendezését ígéri Iszkaszentgyörgyön a Pappenheim-kastélyban Ari Kupsus.

B. Kiss László

Színes szórólapot találhattak postaládájukban az iszkaszentgyörgyiek az elmúlt napokban. A Hungarikum együttes koncertjére, majd a helybeli Pappenheim-kastély jövőről szóló beszélgetésre invitálta őket Ari Kupsus, Iszkaszentgyörgy díszpolgára, aki a nyárra az egykori grófi rezidencia üresen álló barokk szárnyába költöztette le a fővárosból galériáját. A meghívást igen sokan elfogadták: a kastély freskós terme majdnem kicsinek, a szék kevésnek bizonyult, annyi volt az érdeklődő.

– Eredetileg három napra érkezett Magyarországra. Ennek 14 éve, s azóta is itt van – kezdte mondandóját a finn galérista, aki folyékonyan beszél magyarul (is). Eddig félig magyarnak tartotta magát, az itt eltöltött két és fél hónap után pedig félig iszkaszentgyörgyinek. Három, egymást követő nyáron szervezett nemzetközi művésztelepet a kastélyban – folytatta –, ami által Budapesten, de még a határon túl is ismertté vált a falu.


A kastély, a galéria antik bútoraival berendezett freskós nagytermét megtöltötték az érdeklődők (Fotó: B. Kiss László)



Finnországban bevett gyakorlat, hogy nyáron vidékre költözik a kultúra, Magyarországon a galéria ideköltöztetése a legmelegebb hónapokra még unikumnak számít. Az állami tulajdonú Pappenheim-kastély barokk szárnyát bérli, az önkormányzat pedig üzemelési szerződést kötött a vagyonkezelővel. Ennek fejében némi pénzhez jut, amit a kastélyparkra fordít – tűnt ki az Ari Kupsus által elmondottakból.

A művésztelepek résztvevői egy-egy képüket a faluban hagyták, s az általa a nyáron szervezett három szalonkoncert alkalmával befolyt adományok is egy helybeli közösséget, az iszkaszentgyörgyi néptáncegyüttest gazdagítják majd. Ari Kupsus a jövő nyáron is folytatni szeretné a Pappenheim-kastélyban mindazt, amit elkezdett.

A Hungarikum együttes nagy sikerrel szerepelt ezen az estén is


A művésztelepen, a szalonkoncerteken, a képzőművészeti kiállításokon túl nemzetközi zenei kurzus, finn szobrász tábor és kortárs tánctábor megrendezését is tervbe vette. Ezen elképzelések megvalósítását gátolja azonban az, hogy nincs elég szállás a faluban – fejtette ki a galérista, aki minden helybélit arra buzdított, hogy vágjon bele a falusi turizmusba! Az, akinek akárcsak egy olyan szobája is van, ahol vendéget tud fogadni, ne habozzon. 

Végezetül Ari Kupsus köszönetet mondott azért a néhány, egykor a kastély berendezését képező tárgyért, amelyet most visszahoztak. Köztük például Károlyi Erzsébet corpusát, ami az unokák ajándéka volt a nagymama részére, vagy a vaskos kötetet, ami szinte egyedüliként maradt meg a 15 ezer kötetes könyvtárból. Ezen tárgyak – ígérte Ari Kupsus – a faluban maradnak. Ezt követően a Mudris Anett és Kremnitzky Géza alkotta Hungarikum együttes koncertje következett. A dalokat egy szál akusztikus gitár kísérte. A műsorban népdalok, vallásos énekek és saját szerzemények is felhangzottak.


Ari Kupsus a jövő nyárra még több kulturális eseményt ígért. Ehhez szálláshelyek kellenek


Befejezésül két meglepetés következett: egy finn dal Ari Kupsus kedvéért, majd pedig a Rózsa, rózsa kezdetű, amit a közönség is az énekesekkel dalolt. A produkciónak vastaps volt a jutalma, és többen is gratuláltak az együttes tagjainak, akik közül Mudris Anett iszkaszentgyörgyi. A Pappenheim-kastélyban most szombaton, azaz szeptember 7-én is lesz kiállításmegnyitó. A fiatalon elhunyt, magyar szülőktől származó, de már Angliában született Andrew Fekete festményeiből álló tárlat 18 óra 30-kor nyitják meg. Este kilenckor pedig – a kiállításhoz kapcsolódó – retro discót tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!