Hírek

2006.05.24. 12:23

WHO: madárinfluenza okozhatta egy indonéz férfi halálát

Jakarta (MTI/Reuters) -A madárinfluenza-vírus emberrõl emberre történõ válfaja okozhatta a közelmúltban egy indonéz férfi halálát - állapította meg kedd este az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Mórocz Zsolt

A szervezet képviselõi Indonéziában vizsgálták azt az esetet, amelynek során az influenza H5N1-es vírusa egy hat fõs családot fertõzött meg Észak-Szumátrán, s mind a hatan meghaltak a fertõzés következtében. A WHO most arra a következtetésre jutott, hogy az utolsó halálesetet, egy fiát ápoló 32 éves férfi halálát a vírus emberrõl emberre történõ válfaja okozhatta. A közleménybõl ugyanakkor kitûnt, hogy a "családi járvány" kitörésének egyértelmû oka még nem bizonyított.

A WHO szakértõi utaltak arra is, hogy amennyiben feltevésük beigazolódik, akkor sem az emberrõl emberre terjedõ vírus elsõ megjelenésérõl van szó. Úgy vélekedtek, hogy korlátozott számban ilyen jellegû fertõzések korábban történhettek más országokban is.
A szakértõk hangoztatták azt is, hogy tovább vizsgálják az indonéziai esetet. Hozzáfûzték, hogy az eddigi ismeretek szerint a vírusfertõzés emberrõl emberre nem terjed könnyen, ami ellentmond annak, hogy - mint sokan aggódnak - milliókat veszélyeztetõ, világméretû járvány alakuljon ki.
A szóban forgó indonéz család elsõ tagja áprilisban betegedett meg a fertõzés következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!