Hírek

2012.09.06. 11:49

Tizenhatan haltak meg: rettenetes tragédia, éppen harminc éve

Székesfehérvár - Tizenhatan, köztük fiatalok és egy csecsemő is meghalt abban a rettenetes tragédiában, ami éppen harminc évvel ezelőtt történt a szárazréti vasúti átájáróban.

Házi Péter

11 óra 55-öt mutattak az órák, amikor 1982. szeptember 9-én a 37-es busz odaért a szárazréti vasúti kereszteződéshez, amelynek fénysorompója nem működött. Miután az előtte váró személykocsi vezetője áthajtott a síneken, a busz is megindult. "Jobbról gyorsvonat robogott, dudált, s a következő pillanatban már a szörnyű csattanás hallatszott. A csuklós busz kétfelé szakadt...

Alig telt el néhány perc, megérkezett az első mentő menteni, aki még menthető....

Az átjáró és az állomás közötti peronszakasz közepén rettenetes halom. Iskolatáskák, kiszóródott füzetek, egy kupacba rakva és mellettük fekete fóliával letakart testek. Az áldozatok közül nyolc gyermek... Az autóbusz vezetője magába roskadva ül a rendőrségi autóban. Ötvenhat éves. Személyi igazolványa szerint 1960 óta a Volán székesfehérvári vállalatának gépkocsivezetője..." - így számolt be lapunk a rettenetes tragédiáról 1982-ben. A balesetben tizenhatan, köztük egy kilenc hónapos csecsemő halt meg, hatan megsérültek.

Azóta harminc év telt el, időközben emlékmű is készült a Farkasvermi úti vasúti átjárónál. Most, a tragédia harmincadik évfordulóján újra emlékezni hívnak mindenkit: szeptember 9-én, pontosan a baleset időpontjában kezdődik az emlékezés az átkelőnél. Előtte, reggel nyolc órától pedig az áldozatok lelki üdvösségéért szentmisét tartanak a szárazréti katolikus templomban. És talán arról is szól majd az imádság, hogy soha többé ne történjen ekkora tragédia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!